Αποχαιρέτα την, την α΄ κατοικία σου που χάνεις!
Με τη βούλα της… λαϊκής κυβέρνησης Μητσοτάκη
-Για 9 μήνες θα παίρνεις από 300 μέχρι 600 ευρώ επιδότηση και μετά θα βγάζει η τράπεζα το σπίτι σου στον πλειστηριασμό, γιατί εσύ φταις που κατέρρευσε ο τζίρος στην αγορά!
-Προϋπόθεση ένταξης στην πλατφόρμα, να είσαι… κορονοϊόπληκτος (υπολογίζονται κοντά στους 300.000) και να μην έχεις καταθέσεις στο εξωτερικό!
Από το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης, μετά την ψήφιση του νέου «νόμου Σταϊκούρα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που διαδέχεται τον «νόμο Φλαμπουράρη», ο οποίος ήταν στη βάση του «νόμου Κατσέλη», ενός νόμου που θα μείνει στην Ιστορία, άρχισε να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την ένταξη των δανειοληπτών στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με κύριο κριτήριο το αν έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό και τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί σε βαθμό που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες επιβίωσης της οικογένειάς τους.
Έτσι, από τη Δευτέρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι «κορονοϊόπληκτοι» θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους με τους κωδικούς Taxisnet, ώστε μέσω της ταυτοποίησης να αντληθούν αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης όλα τα στοιχεία του αιτούντος.
Τα κύρια στοιχεία για την πλατφόρμα είναι: α) η κατοικία, β) τα άτομα που μένουν στην κατοικία και γ) οι καταθέσεις στο εξωτερικό και τα ομόλογα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι «κορονοϊόπληκτοι» δανειολήπτες ανέρχονται σε 300.000 περίπου.
Τι πρότεινε το ΚΙΝΑΛ
Με τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε την παρακάτω προσθήκη, την οποία όμως δεν αποδέχθηκε η κυβέρνηση:
«1) Στο άρθρο 9 του ν. 3869/2010 προστίθενται οι παράγραφοι 2 έως 5, ως ακολούθως:
«2. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή με μη εμπράγματη ασφάλεια ακίνητο, εφόσον, στο πρόσωπο του οφειλέτη, πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του, β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του παρόντος, προσαυξημένες κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%), και γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ ανά τέκνο».
Τι προβλέπει η «γέφυρα»…
Το πρόγραμμα «γέφυρα» είναι διάρκειας 9 μηνών και η επιδότηση κυμαίνεται από 300 μέχρι 600 ευρώ, ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, είναι σε καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί. Κριτήρια είναι η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο των καταθέσεων και η αξία της ακίνητης περιουσίας.
Στη ζητιανιά θα βγουν…
Συγκεκριμένα:
• Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινάει από το 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% για το δεύτερο και στο 70% για το τρίτο τρίμηνο, με το ανώτατο όριο της επιδότησης να ανέρχεται στα 600 ευρώ!
• Για τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινάει από το 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται στο 70% για το δεύτερο και στο 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φτάνει στα 500 ευρώ! Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα ο δανειολήπτης να προχωρήσει σε ρύθμιση με την τράπεζα προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
• Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινάει από το 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται στο 50% για το δεύτερο και στο 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ!
Με τον πλειστηριασμό να επικρέμαται επί της κεφαλής…
Ψηφίστηκε το πρόγραμμα «γέφυρα» (έργο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα), όμως το μέγα πρόβλημα είναι τι θα γίνει αν ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να ανακάμψει (που είναι πολύ πιθανό), αν δεν επιστρέψει ο τζίρος της επιχείρησής του στα προ κορονοϊού επίπεδα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του, το οποίο πήρε σε εποχές που έρρεε χρήμα πολύ στην αγορά.
Μάρτυρας, οι τράπεζες, την ανακεφαλαιοποίηση των οποίων χρειάστηκε να την καλύψει το κράτος, το Ελληνικό Δημόσιο. Και μάλιστα δεν ήταν τίποτα πενταροδεκάρες, έφτασε κοντά στα 100 δισ. ευρώ.
Τη μεγάλη ζημιά που έχει ήδη κάνει ο ιός και συνεχίζει να κάνει θα την πληρώσουν οι επιχειρήσεις, τα μαγαζιά, τα καφενεία και τα σουβλατζίδικα;
Θα τους αρπάξει η τράπεζα το σπίτι στο οποίο μένει η οικογένεια, που δεν έφταιξε σε τίποτα;
Στον δρόμο, δηλαδή, η οικογένεια…