Στ. Γκίκας: Έχουσι γνώσιν οι φύλακες…

Στ. Γκίκας: Έχουσι γνώσιν οι φύλακες…


Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ
Βουλευτή Κέρκυρας (ΝΔ),
Πρ. Εκπροσώπου Τύπου ΥΠΕΘΑ,
Αρχιπλοίαρχου ΠΝ ε.α.


Τις τελευταίες ημέρες, είναι αλήθεια ότι το θερ­μόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «χτύπησε κόκκινο». Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία κλιμακωνόταν βδομάδα με βδομάδα από τις αρχές του χρόνου, έφτασε στο αποκορύφωμά της με την παράνομη ΝΑVΤΕΧ ανοιχτά του Καστελλόριζου και την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, τις παραμονές μάλιστα της απεχθούς μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ήταν ασυνήθιστη και προ­βλημάτισε. Φαινόταν σαν η διπλωματία να υποχωρούσε μπρος στην ισχύ των όπλων. Οι στιγμές ήταν κρίσιμες και ήταν η ώρα των αποφάσεων, των σωστών αποφάσεων.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με εντολή του πρωθυπουργού, ήλθαν σε άμεση ετοιμότητα ανάληψης επιχειρήσεων, οι διαθεσιμότητες αυξήθηκαν σε μέγιστο βαθμό, ο Ελληνικός Στόλος εξήλθε από τους ναύσταθμους συντεταγμένα, οι πολεμικές Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας το ίδιο και όλες οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.

Μέσα σε μόλις 24 ώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες –εφόσον παραβιαζόταν η εθνική κυριαρχία– να απαντήσουν δυναμικά!

Παράλληλα, το μήνυμα της αποφασιστικό­τητας που εκπέμψαμε δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας σε κανέναν. Παραβίαση «κόκκινης γραμμής» από την Τουρκία θα επέφερε δυναμική αντίδραση, με κίνδυνο θερμού επεισοδίου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το διπλωματικό παρασκήνιο πήρε φωτιά, ενη­μερώθηκαν όλοι οι ηγέτες και οι διεθνείς οργανισμοί για το διακύβευμα μιας άστοχης τουρ­κικής ενέργειας στην ΑΟΖ του Καστελλόριζου και οι χώρες, η μία μετά την άλλη, άρχισαν να προειδοποιούν και να καταδικάζουν τις προκλητικές συμπεριφορές της γείτονος…

Όμως ο καθοριστικός αποτρεπτικός παράγων που μάζεψε την Άγκυρα ήταν η άμεση αντίδραση των Ενόπλων μας Δυνάμεων και κυρίως η επιχειρησιακή ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου σχεδόν στο σύνολό του.

Είναι πολύ πιθανόν η Άγκυρα να δοκίμαζε τις αντοχές της Αθήνας και αν οι τεθείσες και ανακοινωθείσες «κόκκινες γραμμές» ήταν πράγματι «κόκκινες»…

Η Ελλάδα, με την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα, την άμεση ανάπτυξη των μονάδων και την επιχειρησιακή προπαρασκευή, σε συνδυασμό με την ενεργητικότερη διπλωματία των τελευταίων χρόνων, απέδειξε ότι αυτά που λέει τα εννοεί…

Τώρα, η τουρκική στρατηγική διαμορφώνεται σε δύο άξονες: Πρώτον, ρίχνοντας τους τόνους στα ελληνοτουρκικά και ζητώντας διαπραγμάτευση και, δεύτερον, αυξάνοντας την προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο με αποστολή ερευνητικών πλοίων στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, διαπραγμάτευση για την Ελλάδα σημαίνει συζήτηση για την οριο­θέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τίποτε άλλο, για την Τουρκία όμως σημαίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει φυσικά αποδεκτό…

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας –την παρούσα χρονική περίοδο– γίνεται με την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για καταδίκη της Τουρκίας, με μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ και των ΗΠΑ και αν συνεχιστούν οι προκλήσεις, με την εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων από πλευ­ράς Ευρώπης. Αυτό το τελευταίο είναι ένα όπλο που στην τρέχουσα συγκυρία είναι πολύ υπολογίσιμο.

Με την τουρκική οικονομία να βυθίζεται, τη λίρα να κατρακυλά, τα συναλλαγματικά αποθέματα να συρρικνώνονται επικίνδυνα και όλα πια να θυμίζουν τη συναλλαγματική κρίση του 2018 στην Τουρκία, η επιβολή κυρώσεων μπορεί να δουλέψει αποτρεπτικά.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τα τελευταία γεγονότα, όλοι κατανοούν ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι απαραίτητη διότι και διαπραγματευτική ισχύ θα προσδώσει και αν απαιτηθεί προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πεδίο, αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση του πρω­θυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την προηγούμενη Τετάρτη στη Βουλή, όσον αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία! Οι προτεραιότητες στους εξοπλισμούς έχουν μεν τεθεί, αλλά αυτό που τώρα προέχει είναι η αύξηση της ισχύος σε σύντομο χρόνο και η προμήθεια όπλων που θα αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος…

Έχουσι γνώσιν οι φύλακες…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ