Ψήνεται από ώρα σε ώρα ο ανασχηματισμός!

Ψήνεται από ώρα σε ώρα ο ανασχηματισμός!

– Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει για διορθωτικές κινήσεις…

– Πολλά τα ερωτηματικά για την ξαφνική παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης

Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει ποιό γρήγορα τις αλλαγές στην κυβέρνηση καθώς ο χρόνος της εκπόνησης σχεδίου που θα πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15 Οκτωβρίου) μετά απο την εξασφάλιση των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα είναι μικρός και ο πρωθυπουργός ειναι αναγκασμένος να κινηθεί γρήγορα.

Παράλληλα η παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ. Κράνη αναζωπύρωσε τα σενάρια ανασχηματισμού, που ανακυκλώνονται σταθερά το τελευταίο δίμηνο, με το Μέγαρο Μαξίμου πάντως να τηρεί σιγή ασυρμάτου. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η αγωνία υπουργών – υφυπουργών θα πάρει τέλος τις επόμενες ώρες (ημέρες) ή θα παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Αν, δηλαδή, επιβεβαιωθεί το σενάριο Α, που θέλει τον ανασχηματισμό μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ή το σενάριο Β, που θέλει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λίγο πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ανασχηματισμός τις επόμενες ημέρες», ανέφερε σε δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας. Αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει πόσο… πολλές είναι αυτές οι επόμενες ημέρες! Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή, τους ευχήθηκε «καλό καλοκαίρι» και να… χαρούν τις διακοπές τους, όμως…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών υπενθύμισε ότι ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προχωρήσει «στη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος για την κατάρτιση του σχεδίου που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του».

Στ. Πέτσας: “δεν θα είναι ανασχηματισμός, αλλά θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις”

Παράλληλα την Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 προχώρησε ο κ. Πέτσας σε μια μικρή αποκάλυψη,  “δεν θα είναι ανασχηματισμός, αλλά θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις”. Όπως είπε ο κ. Πέτσας στόχος των αλλαγών είναι η “ενίσχυση του κυβερνητικού έργου”. “Συντονισμός” και “ταχύτητα” οι λέξεις  “κλειδιά” που χρησιμοποίησε στην συνέντευξη.

Ενώ τόνισε  -δύο φορές- ότι δεν θα είναι ανασχηματισμός δείχνοντας πως μάλλον οι θέσεις των υπουργών παραμένουν ενώ πιθανότατα να υπάρξουν αλλαγές ή μετακινήσεις υφυπουργών.

Το “ΠΑΡΟΝ” πρίν απο μερικές ημέρες αποκάλυψε πως υπάρχει πρόθεση απο τον πρωθυπουργό να συστήσει αυτόνομο υπουργείο με μοναδική αρμοδιότητα τη διαχείριση των χρημάτων που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επικρατέστεροι να αναλάβουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο φέρονται ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Αλ. Πατέλης.

Τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με το iefimerida.gr γίνεται λόγος για μια πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης (θεωρείται πολύ πιθανή η αναβάθμισή του από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό), ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μ. Αργυρού.

Στο μεταξύ, πέπλο μυστηρίου καλύπτει την παραίτηση του Δ. Κράνη από το υπουργείο Δικαιοσύνης – ο δεύτερος υφυπουργός, μετά τον Γ. Θωμά, που εγκαταλείπει το κυβερνητικό σκάφος φεύγοντας για… άλλες πολιτείες. Οι πληροφορίες για τους λόγους της παραίτησης του κ. Κράνη διίστανται. Στη σχετική επιστολή του ο ίδιος επικαλείται λόγους προσωπικούς όσον αφορά την επιστημονική του καριέρα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλη εκδοχή, πραγματική αιτία της παραίτησής του είναι οι προστριβές και η αδυναμία συνεργασίας με τον προϊστάμενό του υπουργό Κ. Τσιάρα. Από το περιβάλλον του τελευταίου το διαψεύδουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ψυχρές έως ανύπαρκτες ήταν το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του παραιτηθέντος υφυπουργού και με τον πρωθυπουργό. Καμία επαφή, καμία επικοινωνία.

Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Κράνης παραιτήθηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οδηγεί ορισμένους στο συμπέρασμα ότι ο ανασχηματισμός θα καθυστερήσει. Αν επρόκειτο –λένε– να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Κράνης θα περίμενε λογικά αυτές τις λίγες ημέρες να φύγει ομαλά με τους άλλους που θα δουν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση. Εκτός κι αν η κατάσταση στο υπουργείο ήταν τόσο κακή, ώστε θέλησε να… φύγει μια ώρα νωρίτερα!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ