Τα «πυροδάνεια» στο ξεχασμένο «Μάτι» της Ηλείας…
– Όπου κάηκαν 64 συνάνθρωποί μας – 13 χρόνια μετά, έχουν ξεχάσει τους πυρόπληκτους οι κυβερνήσεις αλλά όχι οι τράπεζες…
Η τραγωδία στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, θυμίζει το ξεχασμένο «Μάτι» της Ηλείας, τις πυρκαγιές στη Ζαχάρω το 2007, όπου έχασαν τη ζωή τους 64 άνθρωποι! Σήμερα, όμως, έχουν ξεχάσει τους πυρόπληκτους… Τούτο το κράτος δεν βάζει μυαλό…
Τότε είχαν χορηγηθεί δάνεια με κρατική εγγύηση, γνωστά στην περιοχή ως «πυροδάνεια», καθώς κάποιοι έχασαν συνανθρώπους τους, καταστράφηκε η περιουσία τους, μειώθηκε σημαντικά ο τζίρος της επιχείρησής τους λόγω του κλονισμού της τοπικής οικονομίας από μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή.
Η δεκαετής οικονομική κρίση όχι μόνο δεν επέτρεψε στους πυρόπληκτους επιχειρηματίες της Ηλείας να ανακάμψουν, αλλά τους οδήγησε και σε αδυναμία αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν την παράταση της αποπληρωμής των δανείων.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή το 2018 στην έκθεσή του επισήμαινε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να μην απολέσουν την κρατική εγγύηση, δεν προχωρούσαν σε ρυθμίσεις των εν λόγω δανειοδοτήσεων, παρότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε έγγραφό του ανέφερε ότι η όποια ρύθμιση-επαναδιαπραγμάτευση δανειακών όρων ήταν εφικτή, αλλά χωρίς πλέον την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αποκαλύπτει στο «ΠΑΡΟΝ» ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας.
Η πίεση που άσκησε το Επιμελητήριο Ηλείας, όπως και τα Επιμελητήρια άλλων πέντε πυρόπληκτων νομών, οδήγησε τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη να εκδώσει απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 5960/31-12-2018) με την οποία έθετε τα κριτήρια που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες κατά την εξέταση αιτημάτων ρύθμισης «πυροδανείων», με κυριότερα την επί ίσοις όροις ρύθμιση για το εγγυημένο και το μη εγγυημένο τμήμα του δανείου, καθώς και την αντιμετώπισή τους με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, σύμφωνα με τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος (42/2014 ΠΔΤΤΕ).
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, μετά και την πανδημία του κορονοϊού, οδηγεί τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις στο λουκέτο, διότι δεν έχουν πρόσβαση σε καμία πηγή χρηματοδότησης για να αντλήσουν ρευστότητα και ταυτόχρονα αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών.
Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο νομοθετικής παρέμβασης, ώστε και το τραπεζικό σύστημα να αναγκαστεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του αλλά και το κράτος να τιμήσει τον ρόλο του ως προστάτη των πολιτών στις δεινές για αυτούς περιστάσεις που προκύπτουν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές.