Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός – Ποια ονόματα παίζουν

-Άμεση η ίδρυση υπουργείου Ανάκαμψης, μετά τα δισεκατομμύρια των Βρυξελλών

– Η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και η εξέλιξη του ιου του κορονοϊού θα έχουν τον ρόλο τους στις αποφάσεις 

Πέπλο ομίχλης σκεπάζει τον φημολογούμενο εδώ και εβδομάδες ανασχηματισμό, καθώς από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει πέσει σιγή ασυρμάτου και ουδείς γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη. Παρά ταύτα, τα σενάρια, αν και όχι με την ίδια ένταση, συνεχίζουν να ανακυκλώνονται και… επιβαρύνουν το κλίμα στις τάξεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις του, αλλά λόγω γεγονότων δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και η απόφαση του Τ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί τον υποχρέωσαν να βάλει στο συρτάρι τον φάκελο του ανασχηματισμού. Από τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών θα εξαρτηθεί αν οι αλλαγές θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες ή θα πάνε για τον Αύγουστο.

Οι τελευταίες πληροφορίες παντως, αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η μεθαυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να είναι η τελευταία με αυτήν τη σύνθεση.

Κομβικό σημείο του ανασχηματισμού, όποτε αυτός κι αν ανακοινωθεί, θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες. Και αυτό διότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα συσταθεί νέο υπουργείο ή θα υπαχθεί στο Οικονομικών, με μεγίστη αυτονομία εννοείται, ή η διαχείριση των 32 δισ. θα είναι υπό την εποπτεία Ειδικής Επιτροπής. Πιθανότερος να τεθεί επικεφαλής ως υπουργός ή αναπληρωτής υπουργός είναι ο Θ. Σκυλακάκης, ενώ συζητείται και το όνομα του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη.

Εμπλοκή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχει στην υπόθεση και ο Άκης Σκέρτσος. Χ. Θεοχάρης και Γ. Βρούτσης θεωρούνται τελειωμένοι από το Τουρισμού και το Εργασίας αντίστοιχα. Αν και για τον δεύτερο λέγεται ότι μπορεί τελικά να παραμείνει. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού την Πέμπτη στο υπουργείο ερμηνεύθηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Βρούτση.

Βέβαιος προς μετακίνηση είναι ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο οποίος δεν θα είχε αντίρρηση να πάει στο Τουρισμού ή το Εργασίας, καθώς θέση στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχει. Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφόρησε ένα νέο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Πέτσας θα παραμείνει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και τα θέματα Τύπου (ΕΡΤ, Αθηναϊκό Πρακτορείο κ.ά.) θα περάσουν στα χέρια άλλου υφυπουργού, που μπορεί να είναι ο Χρ. Ταραντίλης. Αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, αυτή ίσως να μην είναι η μοναδική αλλαγή που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός.

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθαν στο προσκήνιο οι φήμες για κατάτμηση των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, όπου στο πρώτο θα αναβαθμιστεί ο σημερινός υφυπουργός Κ. Παπαθανάσης, ενώ για το Ενέργειας το αρχικό σενάριο προέβλεπε την είσοδο στην κυβέρνηση του προερχόμενου από τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής Γ. Μανιάτη. Ωστόσο, οι συζητήσεις γύρω από το όνομά του έχουν ατονήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Στον κατάλογο με τους προς… αναβάθμιση βρίσκεται ακόμη ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος, ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με τον πρωθυπουργό.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ