Θα σηκώσει το γάντι ο Μητσοτάκης, αν ο Ερντογάν εισβάλει στην υφαλοκρηπίδα

Θα σηκώσει το γάντι ο Μητσοτάκης, αν ο Ερντογάν εισβάλει στην υφαλοκρηπίδα

Στο κόκκινο οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας

Αποφασισμένος να δώσει την πιο σκληρή απάντηση στην περίπτωση που οι Τούρκοι περάσουν την «κόκκινη γραμμή» εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι έτοιμος ακόμη και για πόλεμο αν τα τουρκικά πολεμικά μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Δεν θα διστάσει να δώσει το σήμα στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού και τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να ανοίξουν πυρ. «Τα καλώδια του ‘‘Oruc Reis’’ δεν πρέπει να φτάσουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», ήταν το μήνυμα προς την Άγκυρα.

Για την απόφασή του να σηκώσει το γάντι που θα του ρίξει ο Τ. Ερντογάν και να απαντήσει με τη μέγιστη ισχύ ενημέρωσε ο πρωθυπουργός –στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους– τόσο την καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ, όσο και τον ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Προειδοποιώντας τους για τις συνέπειες που θα υπάρξουν γενικότερα στην περιοχή και καλώντας τους ουσιαστικά να… μαζέψουν τον Τ. Ερντογάν. Το ίδιο μήνυμα εστάλη –μέσω του εδώ αμερικανού πρέσβη– και στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε προς όλους τους συνομιλητές του ότι η απόφασή του να απαντήσει με σκληρό τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις είναι ανεξάρτητη από τη στάση που θα τηρήσει η αμερικανική και η ευρωπαϊκή πλευρά.

Στην παρούσα φάση ο τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο Ντ. Τραμπ του «κάνει πλάτες» και τον αφήνει να… αλωνίζει σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Τα πράγματα θα αλλάξουν κατά πολύ και σε βάρος της Άγκυρας αν στις αμερικανικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου επικρατήσει ο Μπάιντεν. Ο τελευταίος έχει ταχθεί σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων και θεωρείται βέβαιο ότι θα υποχρεώσει την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ανάμειξη στην ελληνοτουρκική κρίση έχει, με δική της πρωτοβουλία, και η βρετανική κυβέρνηση, με την εδώ πρεσβεία να μιλά για επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση.

Κοινωνό των προθέσεών του κατέστησε ο πρωθυπουργός και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, εξ ου κι εκείνος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος να περάσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Την ίδια στιγμή και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε και συνεχίζει να έχει αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του ευρωπαϊκών και όχι μόνον κρατών με σκοπό να τους ενημερώσει για την αταλάντευτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Κατά τους διπλωμάτες η σθεναρή αυτή στάση της Αθήνας ήταν ένας από τους λόγους που ο Τ. Ερντογάν δεν υλοποίησε τις απειλές του και δεν έδωσε εντολή στον καπετάνιο του «Oruc Reis» να αρχίσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Παρά ταύτα, στην κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν, καθώς γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή ο Τ. Ερντογάν, διακατεχόμενος από τα νεοοθωμανικά οράματά του, μπορεί να κάνει την παραπάνω κίνηση και να εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι επί ποδός πολέμου, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε απόσταση βολής, οι μηχανές των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας δουλεύουν στο ρελαντί, έτοιμα ανά πάσα στιγμή. Αυτά μέχρι τουλάχιστον τις 2 Αυγούστου, που λήγει η NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα χαλαρώσουν.


Η Τουρκία αν ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, θα περάσουμε το κατώφλι

«Η αποτροπή προϋποθέτει σαφή και κατηγορηματική δήλωση της πολιτικής βούλησης για χρησιμοποίηση της ισχύος μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση των εχθρικών δυνατοτήτων και των υποστηρικτικών παραγωγικών δομών τους. Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1964 οδήγησαν την κατάσταση στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα.

Η μνημειώδης δήλωση του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, είναι σημειολογική για την αποτροπή: ‘‘Ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα ήταν σκέτη τρέλα. Αλλά εάν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, ευχαρίστως θα περάσουμε το κατώφλι’’. Όπως και τότε, εγγύηση αποτελεί ο συντελεστής επιχειρησιακής αξίας και ικανότητας των Ελληνικών Ε.Δ., καθυπέρτερος αυτού των Ε.Δ. χωρών του επιχειρησιακού μας ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα βασίζεται στην δική της ισχύ και διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την αποτρεπτική της ικανότητα. Εάν καταρρεύσει η αποτροπή, λόγω αμφισβήτησης ζωτικών συμφερόντων μας ή οιασδήποτε επιθετικής ενέργειας οι Ελληνικές Ε.Δ. γνωρίζουν τι να πράξουν και κατά ποίον τρόπο».

Παναγιώτης Χηνοφώτης
Ναύαρχος ε.α. – Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ,
πρώην υφυπουργός Εσωτερικών

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: sabah.com.tr


Σχολιάστε εδώ