Κ. Τσιάρας: Βασικός στόχος η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

«Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Ο διάλογος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ρύθμισης χρεών, πτώχευσης των φυσικών και των νομικών προσώπων και ταυτόχρονης απαλλαγής τους από χρέη, έχει ανοίξει. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα νέο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών και νομικών προσώπων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι συνεπής, όχι μόνο σε βασικές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και στην αυτονόητη υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα πραγματικό κράτος δικαίου», είπε ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα που κατήγγειλε μεροληψία του δικαστικού συστήματος, κατά των δανειοληπτών που επιθυμούν να υπαχθούν στο διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη».

«Θέλω να σας υποβάλω ένα ρητορικό ερώτημα. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας και για τον πλούσιο και τον φτωχό; Αυτό πρέπει να το απαντήσετε ως εποικοδομητική αντιπολίτευση. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Γι΄αυτό επεκτείναμε το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας μέχρι και σήμερα, το οποίο με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που έληγε 31 Δεκεμβρίου 2019», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν υποθέσεις του Ν.3869/2010 οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα, προσδιορισμένες για δικασίμους μετά 1.1.2021 και δίνονται σήμερα ημερομηνίες για μετά το 2027. Αν ληφθεί υπόψη ότι αυτές οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν υποβληθεί προ του 2015, γίνεται αντιληπτό ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη σε σχέση με τη διάρκεια της δίκης, η οποία υπερβαίνει τις επιταγές της ευρωπαϊκής πραγματικότητας».

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε ο Κώστας Τσιάρας, «είναι πώς μπορούμε να επισπεύσουμε την εκδίκαση των αιτήσεων του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γι΄αυτό έχουμε ολοκληρώσει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο δεν καταφέραμε να το θέσουμε υπόψη του κοινοβουλίου αυτές τις ημέρες αλλά θέλω να πιστεύω ότι με το που θα ξανανοίξει η Βουλή μετά τις ολιγοήμερες διακοπές λόγω θέρους, θα μπορέσουμε να φέρουμε ρυθμίσεις για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, οι οποίες όμως δεν θα επηρεάσουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών».

Όπως τόνισε ο υπουργός, με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατό να σταματήσει μια μακροχρόνια εκκρεμότητα εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς επαχθούς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν σε καθεστώς μη ανεκτής, από την έννομη τάξη, οιωνεί προστασίας.

«Μην νομίζετε ότι είναι τόσο μικρό το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως θέλουμε να πιστεύουμε. Οφείλουμε όμως, γιατί αυτό σημαίνει κράτος δικαίου, να διασφαλίσουμε την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις, οι συζητήσεις τους έχουν προσδιοριστεί και μετά το 2027. Εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον δανειολήπτη που δικαιούται την προστασία του νόμου και θέλουμε ο φυσικός δικαστής εντός ευλόγου χρόνου, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, να μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες εύλογης διάρκειας της δίκης», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναλάβει την υποχρέωση όλα αυτά να τα τελειώσει, δηλαδή να εκμηδενίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, ως το Δεκέμβριο του 2021. Σε αυτή την υποχρέωση είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε για την προστασία και την αξιοπιστία της χώρας μας και την αποτελεσματική προστασία των δανειοληπτών».

Ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει ενίσχυση των ειρηνοδικείων, με όλα τα πρόσφορα μέσα, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: amna.gr


Σχολιάστε εδώ