Ο κορονοϊός δεν είναι γρίπη…

Ο κορονοϊός δεν είναι γρίπη…

Επτά μήνες από την… άφιξή του σε όλες τις χώρες του πλανήτη, έχει ήδη προσβάλει πάνω από 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 585.000. Το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων πλησιάζει το 80%, σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία.
@ Στην πρόσφατη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με 1.300 ειδικούς από όλο τον κόσμο, η επικεφαλής δρ Σούμια Σβαμιναθάν δήλωσε ότι η θνησιμότητα της Covid-19 είναι γύρω στο 0,6, ήτοι ο κίνδυνος θανάτου είναι μικρότερος του 1%, όμως το 0,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ανέρχεται σε 47 εκατομμύρια ανθρώπους, που σημαίνει ότι ο κορονοϊός αποτελεί σημαντική απειλή.

@ Τα ποσοστά θνησιμότητας διαφέρουν από χώρα σε χώρα: Στην Ιρλανδία το ποσοστό είναι μικρότερο του 1%, στη Νέα Ζηλανδία και στο Ισραήλ κάτω από 2%, στο Βέλγιο είναι 16% (!) και στη Βρετανία και στην Ιταλία 14%.

@ Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Λοιμωδών Νοσημάτων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα Μάικλ Όστερχολμ: Είναι πεπεισμένος ότι «τα χειρότερα έπονται» και «οι αριθμοί της πανδημίας» θα είναι πολύ υψηλότεροι τους επόμενους 12 με 18 μήνες, επισημαίνοντας ότι «ο κορονοϊός είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και αυτό είναι ανησυχητικό».

@ Συμβουλές από τον πνευμονολόγο και εντατικολόγο Παναγιώτη Μπεχράκη, διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος: «Η χρήση της μάσκας σε κάθε άτομο ελαττώνει δραστικά και αποτελεσματικά το συνολικό ιικό φορτίο που εξακοντίζεται στο περιβάλλον από κάθε ασυμπτωματικό και προσυμπτωματικό φορέα της νόσου Covid-19, ελαττώνει επίσης και το ιικό φορτίο που εισπνέει ο κάθε εκτεθειμένος σε όρους μη τήρησης των αποστάσεων πολίτης».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ