Οι επιστήμονες φοβούνται δεύτερο κύμα κορονοϊού

Οι επιστήμονες φοβούνται δεύτερο κύμα κορονοϊού

– Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η επιτυχία κατά της πανδημίας

«Προσοχή, μη γίνουμε Σερβία», είναι η φράση που ακούγεται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες στις –υπό τον πρωθυπουργό– κυβερνητικές συσκέψεις με αντικείμενο την πανδημία. Η ανησυχία ότι η μεγάλη κι επιτυχής προσπάθεια που έγινε τους προηγούμενους μήνες μπορεί να… τιναχτεί στον αέρα τις επόμενες εβδομάδες είναι διάχυτη μεταξύ των υπουργών αλλά και εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Ανησυχία που εδράζεται σε δύο παράγοντες:

Ο ένας είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, καθώς τα σύνορα άνοιξαν για τους τουρίστες από όλες σχεδόν τις χώρες. Από τα μέσα της εβδομάδας άνοιξαν οι πύλες και για τη Μεγάλη Βρετανία, χώρα που επλήγη σοβαρά από τον κορονοϊό λόγω αδράνειας της κυβέρνησης.

Ο δεύτερος παράγοντας που πυροδοτεί την ανησυχία των κυβερνητικών είναι η χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι Έλληνες όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας. Οι εικόνες από διάφορες ανοιχτές εκδηλώσεις (πανηγύρια, συναυλίες κ.ά.), όπου δεκάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν σε έναν μικρό χώρο χωρίς μέτρα προφύλαξης, προκάλεσε ένα μικρό σοκ στην κυβέρνηση, και όχι μόνο. Παρά τη… λαϊκή κατακραυγή, αποφάσισε έστω και με μικρή καθυστέρηση να απαγορεύσει τα πανηγύρια.

Η χαλαρότητα πάντως είναι γενική καθώς ακόμη και στα Μέσα Μεταφοράς έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών που δεν φορούν μάσκα, τα μέτρα σε αρκετούς χώρους εστίασης δεν τηρούνται κ.λπ. Η «επιστροφή» του Ν. Χαρδαλιά στο πόντιουμ της ενημέρωσης –στη φάση αυτή μία φορά την εβδομάδα– αντανακλά την ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την αύξηση των κρουσμάτων. Αν, δε, κάνει την επανεμφάνισή του και ο Σ. Τσιόδρας τα πράγματα θα είναι εξόχως ανησυχητικά.

Οι επιστήμονες περιμένουν περί τα τέλη Ιουλίου, όταν θα έχουν μια συνολική εικόνα –κυρίως από το μέτωπο του τουρισμού–, για να καταλήξουν σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις και αν χρειαστεί να προτείνουν νέα μέτρα. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν αναπόφευκτο κάτι τέτοιο, πέραν των άλλων και διότι η χώρα μας αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει και δεύτερο, ίσως πιο ισχυρό κύμα πανδημίας. Σε βαθμό τέτοιο ώστε να μιλούν για… συνθήκες Μαρτίου, όταν και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Πάντως από την κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να επιβληθεί. «Κάτι τέτοιο δεν θα το άντεχε η οικονομία», παραδέχθηκε προ ημερών ο πρωθυπουργός. Οι περιορισμοί αυτήν τη φορά θα αφορούν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ξάνθης.

Στη φάση που διανύουμε η κυβέρνηση, εκτός από την έξαρση της πανδημίας, έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική, οξεία σε αρκετές περιπτώσεις, της αντιπολίτευσης. Σε αντίθεση με την πρώτη φάση, όπου υπήρχε ομοψυχία, τώρα τα κόμματα σε καθημερινή βάση διαπιστώνουν αδράνεια και σύγχυση στις κινήσεις της κυβέρνησης. Καταγγέλλουν αδράνεια, έλλειψη σχεδίου και λανθασμένους χειρισμούς.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ