Συζήτηση για τετελεσμένα που επιβάλλει η Άγκυρα;
Δεν θα κατηγορήσουμε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, γιατί προφανώς αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει με την πρέσβη Ελένη Σουρανή, αλλά οι επαφές αυτού του είδους με τους Τούρκους θα πρέπει να οργανώνονται προσεκτικά και διακριτικά. Και με δεδομένο ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δώσει δείγματα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, είναι ίσως καλυτέρα να δίνεται ακριβής εικόνα για τις επαφές ακόμη και σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Όμως έχουμε επισημάνει ότι δεν είναι δυνατόν να εμπιστευόμαστε ως μεσολαβητή το Βερολίνο και την κ. Μέρκελ, που αποτελούν το μεγαλύτερο στήριγμα του Ερντογάν στη Δύση. Ποιος ελπίζει ή πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα καμφθεί σε θέματα όπως η Αγία Σοφία, το Κυπριακό, η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο, επειδή θα μεσολαβήσει η κ. Μέρκελ για να υπάρχουν συνομιλίες με την Ελλάδα. Και, εντέλει, ποια ακριβώς συζήτηση μπορεί να γίνει; Μήπως επί των τετελεσμένων που επιβάλλει ο κ. Ερντογάν;.
Τελικά, μήπως πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν αυτή η προθυμία της κ. Μέρκελ να «βοηθήσει» και να μεσολαβήσει δεν είναι τίποτε άλλο παρά έμμεσος τρόπος για να αδειάσει Ελλάδα και Κύπρο και να αποκρούσει την πίεση που θα ασκήσουν για ανάληψη πιο δυναμικής δράσης από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας;
ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Να θυμίσουμε…
Ο κ. Καλίν έβαλε μια σειρά από ζητήματα τα οποία η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει.
Αναφέρθηκε στις διερευνητικές και τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ μεταξύ στρατιωτικών αρχών του παρελθόντος. «Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση, αλλά ταυτόχρονα με ισχυρή ηγεσία με όραμα μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλίν.