Με νέα κυβέρνηση στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Με νέα κυβέρνηση στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

-Αλλαγές σε δομές και πρόσωπα
-Σπάνε υπουργεία

Με νέα κυβέρνηση θα ανέβει αρχές Σεπτεμβρίου για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη ειδικά μετά και την εξασφάλιση στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του μεγαλου οικονομικού πακέτου των περίπου 72 δισ ευρώ. Απομένει ο πρωθυπουργός να αποφασίσει τον ακριβή χρόνο που θα προχωρήσει στην ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τέλος Ιουλίου ή παραμονές της ΔΕΘ.

Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ως τώρα, το best seller της θερινής περιόδου, οι αλλαγές θα αφορούν πρόσωπα αλλά και δομές. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάτμησης υπουργείων προκειμένου με ξεχωριστή πολιτική ηγεσία και αυτονομία να επιταχυνθούν τα προγράμματα και μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας θέσεων αναπληρωτών υπουργών με αυξημένες αρμοδιότητες, που δεν θα υπόκεινται στον απόλυτο έλεγχο των προϊσταμένων υπουργών. Σημείο αναφοράς στον ανασχηματισμό θα αποτελέσει το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου, που θα διαχειριστεί τα 32 δισ. που θα πάρει η χώρα μας από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ως υποψήφιοι επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου φέρονται ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να συσταθεί μια ειδική γραμματεία που θα υπόκειται κατευθείαν στον πρωθυπουργό. Όσον αφορά τα πρόσωπα στη «μαύρη λίστα», αυτά παραμένουν τα ίδια (Γ. Βρούτσης, Χ. Θεοχάρης, Στ. Πέτσας κ.ά.), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα υπόψη του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχουν κι άλλοι υπουργοί που πρέπει αφήσουν τις καρέκλες τους.

Υπερδιπλάσιος θα είναι ο αριθμός των υφυπουργών που θα δώσουν τη θέση τους σε νέους, βουλευτές και τεχνοκράτες, με τους πρώτους να κερδίζουν έδαφος τους τελευταίους μήνες.

Τι άλλο θα φέρει ο ανασχηματισμός; Περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση, στην πλειοψηφία τους από τη νέα γενιά. Διχάζονται οι πληροφορίες για το αν ο κ. Βρούτσης θα μείνει εκτός ή θα μετακινηθεί σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Εντός κυβέρνησης θα παραμείνει, εκτός απροόπτου, ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο ίδιος θα προτιμούσε θέση στο οικονομικό επιτελείο, με ουσιαστικές εννοείται αρμοδιότητες.

Για την άκρως ευαίσθητη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται έντονα το όνομα του Χρ. Ταραντίλη – ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο αρχικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προέβλεπε ότι τον Χ. Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού θα διαδεχόταν ο Θ. Ρουσόπουλος, το όνομα του οποίου στη συνέχεια ακούστηκε και για το Πολιτισμού.

Η νυν υπουργός Λ. Μενδώνη έχει προκαλέσει τριβές κι εντάσεις με τους ανθρώπους του Πολιτισμού, οι οποίοι την κατηγορούν ότι αντιμετωπίζει με αλαζονεία και αδιαφορία τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Από το περιβάλλον της κ. Μενδώνη λέγεται πάντως ότι εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού για να προχωρήσει το έργο της.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ