Αναζωπύρωση του κορονοϊού! – Ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων

Αναζωπύρωση του κορονοϊού! – Ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων

Έντονη είναι η ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται διάσπαρτα σε όλη τη χώρα τις τελευταίες μέρες καθώς και για τη γενικότερη χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες.

Η ανησυχία δεν είναι τόσο για τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς… συλλαμβάνονται άμεσα, αλλά κυρίως για αυτά που θεωρούνται ορφανά, δηλαδή είναι απροσδιόριστης πηγής. Μπορεί, βέβαια, για την ώρα οι αριθμοί των κρουσμάτων να μη φθάνουν τα επίπεδα της περιόδου της καραντίνας, παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια αυξητική τάση, με παράλληλη αύξηση νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων.

Να σγμειώσουμε πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι αυξημένα και κυρίως στην Αττικη όπου σήμερα Πέμπτη 23/07 ανακοίθηκαν από τον ΕΟΔΥ 11 κρούσματα  και 33 νέα συνολικά!

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19, η οποία αφορά το διάστημα 8 – 15 Ιουλίου, σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζο­νται ανά την Ελλάδα (Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη). Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα, όπου αποφασίστηκε η διέλευση να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ. Επίσης, η περιοχή της Ξάνθης εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, αλλά όχι με την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερο κύμα πριν έρθει το φθινόπωρο, έχει εισηγηθεί ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, ωστόσο η κυβέρνηση διστάζει για την ώρα να ακολουθήσει πλήρως τις συστάσεις, αναλογιζόμενη προφανώς το πολιτικό – οικονομικό – κοινωνικό κόστος, και προχωρά με αργά βήματα.

Αρκετοί κλάδοι της οικονομίας, κυρίως αυτοί του τουρισμού και του θεάματος, που έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό, πιέζουν για χαλάρωση των ήδη υπαρχόντων μέτρων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διακηρύσσει ότι δεν θέλει να βάλει φρένο στην οικονομία, δεν σκοπεύει να επανέλθει σε γενικό lockdown, αλλά θα προχωρήσει, όταν χρειαστεί, σε κατά περίσταση απαγορευτικά μέτρα.

Έτσι, λοιπόν, για την ώρα, τα νέα μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά από σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι τα εξής:
• Ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου (οι ειδικοί έχουν ζητήσει μέχρι το τέλος του Αυγούστου, αλλά θα γίνει επανεκτίμηση στις αρχές Αυγούστου).
• Εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας.
• Επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Οι λοιμωξιολόγοι, επίσης, έχουν ζητήσει την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας –εκτός από τα Μέσα Μεταφοράς– γενικότερα σε όλους τους κλειστούς χώρους, καθώς και στους ανοικτούς, όπου υπάρχει αποδεδειγμένα συνωστισμός, όπως είναι τα beach bar (για τα οποία μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο σε επόμενη φάση να απαγορευθεί η λειτουργία τους). Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το θέμα αυτό.

Η ματαίωση όμως των πανηγυριών έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει ότι «ενώ η κυβέρνηση ζητά με καθυστέρηση την απαγόρευση των πανηγυριών, την ίδια ώρα ανοίγει τις πτήσεις από χώρες αντιμέτωπες με υψηλή διασπορά του ιού, χωρίς να πιέζει για τεστ πριν από την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια». Παράλληλα βγήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ Θήβας να απειλήσει για τη ματαίωση των πανηγυριών τονίζοντας ότι «αυτό δεν θα περάσει έτσι!».

Αναζωπύρωση

Μελέτη του Αριστοτελείου προβλέπει αναζωπύρωση του κορονοϊού από το τέλος του Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου. Ειδικότερα, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, μελέτησαν τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσής του.

Η μελέτη επισημαίνει χαρακτηριστικά τα εξής: Παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων που υπολογίζεται να έχουμε με τα σημερινά δεδομένα (~50-55 ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.
Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ) τονίζει: «Από την ανάλυση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων και προβλέψεων γίνεται προφανής η σημασία τόσο της τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας όσο και του ελέγχου των τουριστών που θα εισέρχονται στη χώρα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η συνέχιση των ελέγχων στον πληθυσμό, έτσι ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τοπικών εστιών διάδοσης, να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις άμεσου περιορισμού των επαφών καθώς και ταχεία και σε βάθος ιχνηλάτηση των επαφών για αποφυγή περαιτέρω διάδοσης».

Έως τέλος Ιουλίου παρατείνονται τα μέτρα για τις παραλίες

Με κοινή υπουργική απόφαση παρατείνονται έως το τέλος Ιουλίου τα μέτρα για τις παραλίες, τα οποία συνοπτικά περιλαμβάνουν τα εξής:
• απόσταση τεσσάρων μέτρων ανάμεσα στις ομπρέλες,
• δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα,
• σωματική άθληση αλλά όχι σε ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή,
• take away και delivery για φαγητό και ποτό,
• απαγόρευση χρήσης μπαρ όπου υπάρχουν,
• ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ