Έρχεται ρύθμιση, με διαγραφή φόρων και προσαυξήσεων μέχρι και 75%

Έρχεται ρύθμιση, με διαγραφή φόρων και προσαυξήσεων μέχρι και 75%

Ψάχνει για λεφτά η κυβέρνηση

-Στο κόκκινο η ύφεση

Αναζητεί τρόπους η κυβέρνηση για να μπουν λεφτά στο Δημόσιο Ταμείο. Και το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε μια άτυπη περαίωση, που εκτός από τα έσοδα που θα φέρει στο κράτος θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις.

Ο συμβιβασμός θα προβλέπει τη διαγραφή προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων από 35% έως 75%, με τον υπόχρεο να πρέπει να πληρώσει το 30% της οφειλής εφάπαξ.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημα των νοικοκυριών, είναι και το «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ή η κατάργησή της για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.

Το ποσό που αναζητεί η κυβέρνηση για το «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ περίπου. Τα δύο σενάρια προβλέπουν:

1) Μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.
2) Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο.

Στον σχεδιασμό του Μαξίμου είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Το κόστος υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Μείον 6 δισ. τα έσοδα…
Μαύρες είναι οι προβλέψεις για τα έσοδα αλλά και για την αύξηση του χρέους. Οι εκτιμήσεις είναι ότι το 2020 θα κλείσει με τα φορολογικά έσοδα μειωμένα κατά 5 με 6 δισ. ευρώ. Ήδη το πεντάμηνο ήταν μείον 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα, το δημόσιο χρέος έχει πάρει φέτος την ανηφόρα. Το 2018 ήταν 334,72 δισ. ευρώ, το 2019 υποχώρησε στα 331,06 δισ. ευρώ και για φέτος η πρόβλεψη είναι ότι θα… πατήσει τα 340 δισ. ευρώ.

Και η ύφεση, όμως, έχει σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου. Την υπολογίζουν στο 8%, όμως το ΙΟΒΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν μεγαλύτερη ύφεση, που αν επιβεβαιωθεί το ΑΕΠ θα είναι 170 με 172 δισ. ευρώ, ήτοι χαμηλότερο από του 2009.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ