Σύνοδος Κορυφής: Ολονύκτιο θρίλερ – Προβλεπόμενο το αδιέξοδο

Σύνοδος Κορυφής: Ολονύκτιο θρίλερ – Προβλεπόμενο το αδιέξοδο

Σήμερα Σάββατο στις 12 ώρα Ελλάδος, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής με το μπλόκ της Ολλανδίας, Δανίας και την Αυστρίας να διατηρούν τη σκληρή της στάση απέναντι στις χώρες του νότου. Η Γαλλία ωστόσο επιδιώκει να ασκήσει πίεση λέγοντας ότι είναι κατά του να συνεχιστούν τα rebates.

Εως και τις πρώτες πρωτές πρωινές ώρες συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών  – μέλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες όπου κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Κύρια αιτία το μέγεθος της οικονομικής βόηθειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που πρόκειται να δοθεί στις κυβερνήσεις, εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και τους όρους – προϋποθέσεις και υποχρεώσεις υπό τις οποίες θα χορηγηθούν τα πακέτα ενίσχυσης.

Το Ολλανδικό μπλόκ  δε θέλει οι πολίτες τους να υποχρεώθουν να «υποστούν ενα οικονομικό κόστος δυσανάλογο με αυτό που στην πραγματικότητα τους αντίστοιχεί, αλλα και να δοθούν οικονομικές σχέσεις δίχως κανένα όρο ή έλεγχο σε χώρες, οι οποίες κατά το παρελθόν δεν μπόρεσαν να εμφανίσουν ένα αποδοτικό μεταρρυθμιστικό και  αναπτυξιακό  – επενδυτικό σχέδιο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας και έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Σχολιάστε εδώ