Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από τους «27» ο Κ. Μητσοτάκης

Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από τους «27» ο Κ. Μητσοτάκης

Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ζήτησε ακόμη να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κατα την αφιξή του ο πρωθυπουργός δήλωσε:

“Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς”.

Ν. Αναστασιάδης: H Ε.Ε. να ανταποκρίνεται συλλογικά στις τουρκικές ενέργειες

Συλλογική αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές ενέργειες ζήτησε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της Ε.Ε. και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».


Σχολιάστε εδώ