Οι μεγάλες πληγές της οικονομίας μας, όπως τις περιγράφουν τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλοεπιχειρηματίες και κατασκευαστές

Οι μεγάλες πληγές της οικονομίας μας, όπως τις περιγράφουν τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλοεπιχειρηματίες και κατασκευαστές

Έχουμε το πιο ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα

«Το φορολογικό μας σύστημα όμως, όχι μόνον εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά πολύπλοκο αλλά αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο. Με βάση τους δείκτες που δημοσιεύονται από ερευνητικά ιδρύματα, το φορολογικό μας σύστημα, ιδίως για τις εταιρείες, είναι από τα λιγότερο ανταγωνιστικά διεθνώς. Σύμφωνα με το Tax Foundation για την ανταγωνιστικότητα της φορολογίας εταιρειών, η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ.

Με βάση έρευνα που δημοσιεύει το Institute for Taxation and Accounting, Ludwig-Maximilians-Universitat για την πολυπλοκότητα της εταιρικής φορολογίας, η Ελλάδα κατέχει την 86η θέση ανάμεσα στις 100 πιο ανεπτυγμένες χώρες. Το ίδιο Ινστιτούτο δημοσιεύει και μιαν άλλη κατάταξη για την ελκυστικότητα του εταιρικού φορολογικού συστήματος, και σε αυτήν η Ελλάδα κατέχει την 82η θέση.

Οι επιδόσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι δεν αρκεί μια χώρα να έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να γίνει φιλική στους επενδυτές. Ίσως πιο σημαντικό είναι να έχει ένα απλό, σταθερό και αξιόπιστο σύστημα, με αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών».

Βασίλης Θ. Ράπανος
Πρόεδρος ΔΣ Alpha Bank – Ακαδημαϊκός


Το 2020 δεν είναι μια χαμένη χρονιά…

«Πυρήνας της φιλοσοφίας μας ήταν ανέκαθεν το σλό­γκαν ‘‘οι επιχειρήσεις μπροστά’’ και αποκτά σήμερα ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και της υγιούς επιχειρηματικότητας στην εποχή μετά τον Covid-19 είναι ισχυρό αντίδοτο για τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας σε ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική ευημερία.

Σε περιόδους κρίσης, ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος είναι καταλυτικός. Πολλοί θεωρούν ότι το 2020 είναι μια ‘‘χαμένη’’ χρονιά. Στην πραγματικότητα όμως είναι η χρονιά που θα θεμελιώσουμε τη μελλοντική α­ναπτυξιακή πορεία. Στηρίζο­ντας ουσιαστικά τις επι­χειρήσεις οι οποίες για να ξεπεράσουν οποιαδήποτε κρίση, μας θέλουν δίπλα τους, όχι μόνο στις ηλιόλουστες μέρες αλλά κυρίως στις δύσκολες.

Κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες γιατί είναι μια περίοδος ανασυγκρότησης, στοχασμού που καθιστά αναγκαία τη διαδικασία να σκεφτούμε τις αδυναμίες και παραλείψεις του παρελθόντος. Έχουμε επενδύσει, εργαζόμαστε και θα εργαζόμαστε σκληρά επικεντρώνοντας στην υγιή επιχειρηματικότητα, σε έργα πρώτης γραμμής και σε κλάδους που πιστεύουμε πως μπορούν να φέρουν την επενδυτική ανάκαμψη στη χώρα, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα τον συλλογικό στόχο για μια ταχεία και επιταχυνόμενη ανάκαμψη το 2021».

Κωνσταντίνος Βασιλείου
Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


Να ονειρευτούμε την Ελλάδα μια γενιά μετά…

«Για να δώσουμε ισχυρό νόημα στην ανάπτυξη θα πρέπει να ονειρευτούμε την Ελλάδα μια γενιά μετά, και να διαμορφώσουμε σταδιακά μία ευέλικτη οικονομική αρχιτεκτονική: μεγαλύτερες επιχειρήσεις οδηγούμενες από νέα προϊόντα και νέες διεθνείς αγορές, συνεχής καινοτομικότητα, υγιείς τράπεζες χωρίς τα βάρη του παρελθόντος και υποδομές υψηλής χρησιμότητας και ποιότητας.

Η απομάκρυνση από την αντίληψη του κεντρικού σχεδιασμού του παρελθόντος και τις παραδοσιακές διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι sine qua non συνθήκη για την επιτάχυνση της οικονομίας. Η πρόσφατη κρίση έδειξε τις δυνατότητες προσαρμογής της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και τη μετατόπιση αντιλήψεων που είναι αναγκαία για δομικές αλλαγές και θεσμική αναγέννηση».

Κώστας Μητρόπουλος
Πρόεδρος του ΔΣ της Attica Bank


Μείναμε ανοικτοί…

«Δεν κάναμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας και αυτός ήταν και ο λόγος που ‘‘μείναμε ανοικτοί’’. Και αυτό είναι το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο ‘‘κατέβασαν’’ τους διακόπτες μείναμε ανοικτοί, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής για εμάς, διατήρηση της αλυσίδας εργασίας και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν, και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα.

Αυτό έκανε η MYTILINEOS όλο αυτό το διάστημα. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα. Συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια για ορθή εταιρική διακυβέρνηση και σήμερα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή. Αισθάνομαι ότι μπορούμε και κοιτούμε αυτή την κρίση στα μάτια, διότι λειτουργήσαμε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Είχαμε να πάρουμε δύσκολη απόφαση, γιατί ήμασταν ακόμα στην πλήρη εξέλιξη του κορωνοϊού. Σταθμίσαμε τα πάντα και προχωρήσαμε στην απόφαση που είχαμε αρχικά πάρει. Τώρα που βλέπουμε ότι η έξαρση του ιού υποχωρεί, πήραμε τη σωστή απόφαση και κάνουμε το καλύτερο για τους μετόχους μας. Εταιρείες όπως η Shell μείωσαν το μέρισμα».

Ευάγγελος Μυτιληναίος
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS


Τέλος οι παλαιές συνταγές… – Η νέα εποχή θέλει ηγεσίες ικανές και αποφασισμένες

«Οι τράπεζες θα πρέπει να μετασχηματιστούν άμεσα, να αναδιαρθρώσουν το μοντέλο λειτουργίας τους, να αναβαθμίσουν την προσφορά των υπηρεσιών προς τους πελάτες τους, να ξαναφτιάξουν τις ιδέες ηγεσίας και ευθύνης.

Η ηγεσία γεννιέται από τις ευθύνες που αισθάνεται ο καθένας μας όταν καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις δοκιμασίες και τα καθήκοντά του κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες θα μπορέσουν να συμβάλουν καίρια στην ανάπτυξη. Θα μπορέσουν να παίξουν πάλι τον απαραίτητο πρωταγωνιστικό τους ρόλο, για το πέρασμα των οικονομιών στη νέα εποχή, σε έναν καινούργιο, μακρύ και βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης.

Οι τράπεζες αποτελούν τον καθοριστικό ιμάντα της μεταβίβασης κεφαλαίων και ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Ο τραπεζικός τομέας είναι ο καταλύτης στη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου.

Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παλαιές συνταγές και να ανταποκριθούμε στις νέες προσδοκίες των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών ομάδων.

Η νέα εποχή προϋποθέτει ηγεσίες ικανές και αποφασισμένες. Με ήθος και φρέσκιες ιδέες, εμπνέουν, κινητοποιούν, θέτουν ξεκάθαρους στόχους και διαμορφώνουν ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η επιτυχία και το μέγεθος μιας αλλαγής εξαρτάται από τους ηγέτες που πρέπει να την υπηρετήσουν και στηρίζεται στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία και στο κοινό συμφέρον».

Κώστας Μιχαηλίδης
Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας


Τεκτονικές αλλαγές συντελούνται

«Ο κόσμος, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, αλλάζει καθημερινά. Οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται λόγω της πανδημίας δεν μπορούν και δεν είναι δυνατόν να περιορισθούν στην αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας και στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας του κράτους.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος προτείνει να υπάρξει ρεαλιστική στρατηγική, συνεκτικό σχέδιο και τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής πολιτικών για τη βιομηχανία, που αφενός θα καταφέρουν να την ενισχύσουν με τρόπο έ­μπρακτο και αφετέρου θα συμβάλουν καταλυτικά στη μεγέθυνσή της.

Έτσι, η χώρα μας θα αποκτήσει αρκετή θωράκιση για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων όπως αυτή που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες».

Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)


Η Ελλάδα θα γίνει η «μπαταρία» του Ευρωπαϊκού Νότου!

«Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η βιομηχανική ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.

Επίσης, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες στην αποθήκευση ενέργειας μέσω της ώριμης τεχνολογίας της αντλησιοταμίευσης, καθώς η χώρα διαθέτει πρόσφορους φυσικούς και τεχνητούς ταμιευτήρες, υψομετρικές διαφορές και άφθονη ενέργεια για αποθήκευση από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, υπάρχουν μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως αυτά που αφορούν το Αιγαίο (Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.ά.) που είναι αναγκαία για να αξιοποιηθεί το ενεργειακό της δυναμικό.

Οι τρεις αυτές κατηγορίες επενδύσεων – ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση και διασυνδέσεις – αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει την προσεχή πενταετία τα 8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και ‘‘μπαταρία’’ του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας».

Γιώργος Περιστέρης
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας


Όχι στους «συνήθεις υπόπτους»

«Χρήματα χρειάζεται να κατευθυνθούν κυρίως στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επιστρέφουν στο επίκεντρο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αναγνωρίζεται η αξία τους. Είναι ευκαιρία να στηριχθούν με περισσότερα κονδύλια ΕΣΠΑ, όπως πρέπει να ενισχυθούν με χρήματα και οι φορείς που στηρίζουν διαχρονικά τους έλληνες εξαγωγείς και όχι τους ‘‘συνήθεις υπόπτους’’. Φορείς, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν να εκπαιδεύσουν τα στελέχη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, παράλληλα με την εκπαίδευση ανέργων. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για στελέχη που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις επί των εξαγωγών.

Η πρόθεση των Ευρωπαίων να ‘‘βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη’’ και να στηρίξουν την ανάκαμψη μέσα από ένα ‘‘γενναίο’’ πακέτο χρηματοδότησης, από το οποίο η Ελλάδα υπολογίζεται και εκτιμάται ότι θα λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ, μπορεί να λειτουργήσει ως ‘‘game changer’’ για τη χώρα, κινητοποιώντας τις υγιείς δυνάμεις του τόπου».

Χριστίνα Σακελλαρίδη
Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων


525 ινστιτούτα διδάσκουν κινεζικά!

«Το 2017 στο Forum του Davos ο προσκεκλημένος πρόεδρος Xi Jinping είχε εξηγήσει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ένας απέραντος ωκεανός από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Και κυρίως η Κίνα, η οποία ‘‘βούτηξε’’ μέσα και δεν παραπονιέται: από το 2000 έως το 2015, ο αριθμός των Κινέζων σε απόλυτη φτώχεια πέρασε από τα 500 εκατ. σε λιγότερο από 10 εκατ. σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κινέζος βγήκε από τα σύνορα του παρελθόντος και πλέον είναι ο τουρίστας που ξοδεύει τα περισσότερα σε ταξίδια στον κόσμο (1.850 USD ήταν η μέση δαπάνη ανά κινέζο τουρίστα το 2018). Με 150 εκατ. ταξίδια Κινέζων στο εξωτερικό το 2018, βρίσκεται μπροστά από τη Γερμανία με 109 εκατ. και τις ΗΠΑ με 93 εκατ. Το 2018 τα 2,2 εκατ. ταξίδια Κινέζων στη Γαλλία ταξινομούν τη χώρα αυτή ως πρώτο ευρωπαϊκό προορισμό στον κόσμο.

Σήμερα υπάρχουν 525 Ινστιτούτα Confucius σε όλο τον κόσμο (+76%, τα τελευταία δέκα χρόνια), εκ των οποίων η Γαλλία έχει 17 τα οποία παραδίδουν 12.000 ώρες μαθήματα κινεζικών τον χρόνο.

Συμπερασματικά, η Κίνα ‘‘εξάγει’’ το μοντέλο του ολικού καπιταλισμού με τους νέους δρόμους του μεταξιού, δάνεια σε κράτη και σε κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών ή ακόμη χρησιμοποιεί την υγειονομική διπλωματία πρόσφατα με την Covid-19. Αλλά το ολοκληρωτικό σύστημα, ο ιμπεριαλισμός και ο μερκαντιλισμός της Κίνας είναι ασύμβατοι με μια σταθερή παγκοσμιοποίηση. Αυτό φάνηκε στην περίπτωση του κορωνοϊού όπου η Κίνα εφάρμοσε μια πολιτική αδιαφάνειας και εξάσκησε πιέσεις στον ΠΟΥ».

Κωνσταντίνος Ζαπουνίδης
Ακαδημαϊκός (Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών) και διδάσκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στην Audencia Business School, France

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ