Λ. Μενδώνη: Η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ για συντήρηση οθωμανικών μνημείων
«H στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις κινήσεις του Προέδρου της Τουρκίας είναι σαφής και ξεκάθαρη και έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα» τόνισε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τις προκλητικές κινήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Αγία Σοφία. Υπογράμμισε δε πως, σε αντίθεση με την στάση της γείτονας, η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ την τελευταία 20ετία για την προστασία μνημείων της οθωμανικής περιόδου στη χώρα μας.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «όπως έχω δηλώσει η κίνηση αυτή του Ερντογάν είναι μία πρόκληση για όλους, διότι ένα μνημείο παγκόσμιας αξίας με πολύ σοβαρούς, με τεράστιους συμβολισμούς, μετατρέπεται σε ένα ισλαμικό τέμενος για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές πολιτικές του Προέδρου της Τουρκίας και με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο».
Η κ. Μενδώνη, θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά του τι σημαίνει σεβασμός στον Πολιτισμό και την Ιστορία ανέφερε πως το «υπουργείο Πολιτισμού από το 2000 μέχρι σήμερα, αυτή την εικοσαετία, έχει επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της οθωμανικής περιόδου, από τζαμιά, τεκέδες, τεμένη, μαυσωλεία, όλη την γκάμα των μνημείων της περιόδου αυτής, ακριβώς διότι σέβεται με τον ίδιο τρόπο τα μνημεία που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια».
Η υπουργός προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη που μίλησε για μια «προκλητική και απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει ένα οικουμενικής αξίας και σημασίας δημιούργημα, του παγκόσμιου πολιτισμού σε τζαμί» σημειώνοντας πως «πέρα την ιστορική και συναισθηματική αξία για μας τους Έλληνες, αλλά και για το σύνολο των χριστιανών σε όλο τον κόσμο, είναι ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένο από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».
Λ. Μενδώνη: Η πολιτιστική αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη «προφανώς και αποτελεί προτεραιότητα για το υπ. Πολιτισμού»
Η πολιτιστική αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στην Θεσσαλονίκη είναι «μία υπόθεση, την οποία παρακολουθεί συστηματικά και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή τονίζοντας πως η ανάδειξη του χώρου «προφανώς και αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού».
Η Λ. Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, σχετικά με τη δημιουργία μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», τόνισε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο στην περυσινή του ομιλία στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στην πολιτιστική ανάδειξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης», αλλά «ακόμα και στις τελευταίες του επισκέψεις στην Θεσσαλονίκη είχε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά”».
H κ. Μενδώνη τόνισε πως «το Μουσείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το μουσείο της προσφυγιάς στηρίζεται και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού». Εξήγησε πως από την προηγούμενη κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για το πρώτο μεγάλο κτίριο, το λεγόμενο Α2, που θα φιλοξενήσει το δημαρχείο της πόλης και σε περίπου χίλια τετραγωνικά το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης». Εμείς, είπε, η υπουργός «τους τελευταίους μήνες σε συνεννόηση με το κονσόρτσιουμ που έχει φτιαχτεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, από το υπουργείο Πολιτισμού και από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε ξεκινήσει τη μελέτη για τη στέγαση του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού σε ένα κτίριο είτε αυτό των στάβλων είτε των φυλακών. Περιμένουμε μέρα με τη μέρα ο Δήμος Παύλου Μελά να μας πει ποιο από τα δύο κτίρια θα μας παραχωρήσει» και συμπλήρωσε πως είναι θέμα ημερών να ολοκληρώσουν και τις δικές του ενέργειες που κάνουν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης.
Παράλληλα η αρμόδια Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού συνεργάζεται με το Λαογραφικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης για την δημιουργία του μουσείου».
Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως το τρίτο κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, θα δημιουργηθεί ένα ακόμα μουσείο το οποίο θα φιλοξενήσει τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Καλοχωρίου.
Στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη ότι για την ίδρυση και τη λειτουργία του Μουσείου του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού «θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι ζωντανές δυνάμεις του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού και οι ιστορικοί μας» η κ. Μενδώνη απάντησε πως «είναι προφανές ότι το θα αξιοποιήσουμε όλους όσοι φέρουν τη μνήμη, ιστορικούς, ανθρώπους που ακόμη ζουν και έχουν μαρτυρίες, σωματεία που έχουν υλικό, γιατί δεν αρκεί μόνο η τεχνολογία. Πρέπει να έχεις αντικείμενα, πρέπει να έχεις μαρτυρίες, πρέπει να έχεις χειρόγραφα, αρχεία γιατί μέσα από αυτήν την αμεσότητα, με το κειμήλιο, με το ιστορικό τεκμήριο διατηρείται πολύ καλύτερα η μνήμη».