Στον δρόμο θα πέσει ο νόμος κατά των διαδηλώσεων

Στον δρόμο θα πέσει ο νόμος κατά των διαδηλώσεων

-Κόμματα και συνδικάτα κατά της κυβέρνησης

Στον δρόμο, κυριολεκτικά, θα κριθεί η τύχη του κυβερνητικού νόμου για τις πορείες / διαδηλώσεις, που με ευρεία πλειοψηφία (187 ψήφοι) ενέκρινε το Κοινοβούλιο. Στην εφαρμογή των ρυθμίσεων κυβέρνηση και αρμόδιες Αρχές (Αστυνομία – Δικαιοσύνη) θα βρουν απέναντί τους τα περισσότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και δεκάδες οργανώσεις.

Τα γεγονότα της Παρασκευής (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου) στο κέντρο της Αθήνας ήταν, κατά τα φαινόμενα, μια «πρόβα τζενεράλε» για όσα θα επακολουθήσουν. Άμεσα, αλλά ιδίως από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν τα προβλήματα θα οξυνθούν, μαζί και οι κοινωνικές αντιδράσεις.

«Η κυβέρνηση ματαιοπονεί αν πιστεύει ότι με τον αυταρχισμό και την καταστολή θα περιορίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας», προειδοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώ­ντας στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για αυταρχισμό, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιδραστική θεσμική τομή» που καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν διανοήθηκε να φέρει στη Βουλή. Απέδωσε δε τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη να φέρει στην παρούσα φάση τον συγκεκριμένο νόμο στον φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα έρθουν από το φθινόπωρο.

Το… άδοξο τέλος του νόμου για τις διαδηλώσεις προέβλεψε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. «Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός θα ακυρώσουν στην πράξη το τερατούργημα της κυβέρνησης», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ιστορία είναι γεμάτη από νόμους που βρικολάκιασαν, από νόμους που ήθελαν να βάλουν στον γύψο την ταξική πάλη, τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση. Τελικά όλοι τους έμειναν στα χαρτιά».

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και το ΜέΡΑ25, που προβλέπει ότι το «αντιδημοκρατικό έκτρωμα» της κυβέρνησης «θα καταπέσει τόσο στα δικαστήρια, αλλά κυρίως στον δρόμο».

Κατηγορηματικά αντίθετες με τις ρυθμίσεις είναι και όλες οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ κ.ά.), αλλά και επαγγελματικά σωματεία που προετοιμάζονται για «πόλεμο στον δρόμο», απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Για αντισυνταγματικές διατάξεις μίλησε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ενώ αχρείαστες είχε χαρακτηρίσει τις νέες ρυθμίσεις η ΓΣΕΒΕΕ.

Κατά τις ομιλίες τους στη Βουλή, τόσο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισαν ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί κατά γράμμα. Ωστόσο, με δεδομένη την πολιτική και κοινωνική κατακραυγή, η τύχη του νόμου θα κριθεί στον δρόμο…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: statusradio.gr


Σχολιάστε εδώ