Ψηφιακά οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ψηφιακά οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ευτυχώς, οι πολίτες θα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν υποθέσεις που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές χωρίς επισκέψεις στις εφορίες και σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι σχετικές δηλώσεις θα υποβάλλονται είτε μέσω ταχυδρομείου είτε μέσω email και η εκκαθάρισή τους θα πραγματοποιείται εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Και του χρόνου… καλύτερα

Η παραπάνω διαδικασία θα είναι μεταβατική και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους η υποβολή όλων αυτών των δηλώσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, από τους συμβολαιογράφους, μέσω μιας νέας εφαρμογής που θα λειτουργεί στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, ενώ η εκκαθάριση θα γίνεται ταχύτερα.

Οι πολίτες μπορούν και μόνοι…

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Ε’) γνωμοδότησε ομόφωνα πως η αυτοπρόσωπη έρευνα στα υποθηκοφυλακεία μπορεί να διενεργείται όχι μόνο από δικηγόρους αλλά και από υπαλλήλους τους (στα Υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές. Κυρίως όμως από τους ενδιαφερομένους πολίτες, αναφορικά με τους δικούς τους τίτλους ιδιοκτησίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ