Ναι στον Ζόραν Ζάεφ

Ναι στον Ζόραν Ζάεφ

Οι εκλογές στα Σκόπια είναι αμφίρροπες, αν και ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να έχει ανακάμψει δημοσκοπικά, και πολλά θα κριθούν από τις μετεκλογικές συμμαχίες για το αν θα είναι πάλι πρωθυπουργός ή αν θα τον διαδεχθεί ο αρχηγός του VMRO Κρίστο Μίτσκοσκι. Για την Ελλάδα είναι προφανές ότι το περιβάλλον θα είναι πιο θετικό αν κερδίσει ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς θα αναζητηθούν κινήσεις για ανάπτυξη των σχέσεων στο πλαίσιο που έχει θέσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Και η ελληνική πλευρά, όταν θα θέτει ζητήματα πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας, θα έχει απέναντι κάποιον που δεν θα μπορεί τουλάχιστον να αρνηθεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ο ίδιος έχει υπογράψει.

Αντιθέτως, με τον κ. Μίτσκοσκι στην πρωθυπουργία θα υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, καθώς ο αρχηγός του VMRO δηλώνει αντίθετος με την αλλαγή της ονομασίας της χώρας του, αλλά δηλώνει ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία. Όπως ακριβώς έκανε και η ΝΔ και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως οι τριβές με την προσπάθεια χρήσης του όρου «Μακεδονία» θα είναι συνεχείς και θα δηλητηριάζουν το κλίμα…

Πάντως και με την κυβέρνηση Ζάεφ η ανεκτικότητα της Αθήνας –και της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης– επέτρεψε να χρησιμοποιού­νται σχεδόν παντού οι ονομασίες «Μακεδονία» και «μακεδονικός», καθώς η σκοπιανή πλευρά εκμεταλλεύεται τα παράθυρα που άφησε διάπλατα η «περήφανη» διαπραγμάτευση Κοτζιά, την οποία «ευλόγησαν» οι κ. Τσίπρας και Καμμένος.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ