Μανώλης Μητσιάς: Δεν ονειρευόμουν να γίνω τραγουδιστής…
-Θέλω να φύγω όρθιος…
«Έψελνα μέχρι τα 18 μου. Τα επιτραπέζια μακεδονίτικα είναι ύμνοι, με ύμνους μεγάλωσα. Εκείνα τα χρόνια, οι ψαλτάδες ήταν μέρος της διασκέδασής μας. Ακόμη και τώρα στη Μακεδονία, έπειτα από ένα γλέντι, ακούς κι έναν ύμνο.
Γεννήθηκα στα Δουμπιά Χαλκιδικής πριν από 74 χρόνια. Είχαμε λίγα, αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Δούλευα στα καπνοχώραφα, η χειρότερη δουλειά, να σηκώνεσαι στο σκοτάδι για να μαζέψεις καπνά. Δεν αγάπησα ποτέ τη νύχτα, αλλά με κυνηγάει μια ζωή. Η μάνα μας είχε την καλύτερη φωνή στην οικογένεια. Το τραγούδι μας συντρόφευε στο χωράφι. Πώς θα πέρναγε η μέρα;
Στα χρόνια του Καραμανλή, η στρατιωτική αστυνομία ερχόταν τακτικά να ανακρίνει τον παππού μου επειδή είχε γιο αριστερό. Τότε σιχάθηκα. Πολεμάς για το κράτος κι έπειτα το κράτος έρχεται και σε ανακρίνει.
Ήμασταν 4 – 5 πολύ καλές φωνές στο χωριό. Δεν ονειρευόμουν να γίνω τραγουδιστής, απλώς μου άρεσε πολύ το τραγούδι και όταν έφυγα για σπουδές στη Θεσσαλονίκη ήθελα να τραγουδάω. Έτσι γράφτηκα σε μία χορωδία, τη Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος. Ήθελα να ακολουθήσω τη Στρατιωτική Ιατρική, έδωσα εξετάσεις στην Αθήνα, αλλά δεν είχε σταλεί ακόμη το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Μόλις γύρισα στη Θεσσαλονίκη με κόψανε. Πήγα στη Σχολή Υπομηχανικών – Χημικών, αλλά το τραγούδι υπήρχε μέσα μου, κι ας ντρεπόμουν.
Τα πιο ωραία τραγούδια είναι τα κρυμμένα, που δεν φωτίστηκαν ποτέ.
Μία φορά στις 15 ημέρες πήγαινα σε μία δασκάλα φωνητικής. Αν δεν αθλείσαι, δεν διατηρείσαι στη φωνή. Πάντα σκέφτομαι τη στιγμή της αποχώρησης. Θέλω να φύγω όρθιος. Μόλις νιώσω το πρώτο στραβοπάτημα στη φωνή μου, θα εγκαταλείψω το τραγούδι. Μου το είπε και η γυναίκα μου, “μόλις το ακούσω θα σου πω σήκω φύγε”. Αυστηρή η Λίτσα. Αν δεν εγκαταλείψεις όταν δεν αποδίδεις, είσαι εγωιστής. Όλοι έχουμε ένα βιολογικό χρόνο.
Το τραγούδι ξεκινάει από το μυαλό και την καρδιά και μετά φτάνει στον λάρυγγα. Θυμήσου με τι συναίσθημα τραγούδησαν ο Μάνος ή ο Μίκης. Ο τραγουδιστής είναι σαν τον ηθοποιό που παίζει ένα μονόπρακτο».
Υπογραφή: Μανώλης Μητσιάς.