ΚΙΝΑΛ: Η… μεγάλη έκρηξη είναι απλά θέμα χρόνου

ΚΙΝΑΛ: Η… μεγάλη έκρηξη είναι απλά θέμα χρόνου

– «Κίτρινη κάρτα» έβγαλε η Φώφη στον Παπανδρέου – Αποφεύχθηκε προς το παρόν η ρήξη

Ένα βήμα πριν από τη μεγάλη ρήξη, με απρόβλεπτες συνέπειες, βρέθηκε το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή την ανοιχτή διαφοροποίηση των Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη –σε σχέση με την επίσημη θέση του κόμματος– όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Στην περίπτωση που η Φ. Γεννηματά υιοθετούσε τις εισηγήσεις στενών συνεργατών της και προχωρούσε στην αποπομπή τους οι εξελίξεις μπορεί να ήταν και ραγδαίες και δραματικές.

Μεταξύ της σιωπηρής ανοχής και της διαγραφής επίλεξε την… τρίτη λύση: Να βγάλει κίτρινη (προειδοποιητική) κάρτα στους «α­ντάρτες» και παράλληλα να στείλει τελεσίγραφο προς τους βουλευτές του Κινήματος, σύμφωνα με το οποίο διαμηνύει ότι όποιος στο εξής δεν σέβεται και δεν τηρεί τις αποφάσεις των οργάνων θα τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το μήνυμα σαφέστατο: Επόμενη φορά δεν έχει. Παρ’ όλα αυτά το πλήγμα είναι σοβαρό. Και για το Κίνημα Αλλαγής και για την κ. Γεννηματά.

Κι αν κρίνει κανείς από το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η… μεγάλη έκρηξη είναι απλά θέμα χρόνου. Άλλωστε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών στη συνεδρίαση της Παρασκευής κατέστη σαφές ότι οι κ. Παπανδρέου και Καστανίδης αποτελούν ξένο σώμα στο Κίνημα.

«Διαγράψτε με αν τολμάτε», ήταν το… μήνυμα του κ. Παπανδρέου. Ο φόβος μιας «ανταρσίας» από βουλευτές και στελέχη που συμπλέουν με τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και από όσους είχαν ενστάσεις για το νομοσχέδιο ήταν αυτός που πρυτάνευσε στις αποφάσεις της κ. Γεννηματά.

Από το περιβάλλον της προέδρου του Κινήματος εκπέμπεται κλίμα οργής και αγανάκτησης για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, ενώ ορισμένοι εκ των συνεργατών της υποστηρίζουν ότι η κίνησή του αυτή δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε αποσπασματική. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και στην… αλλαγή ηγεσίας. Η ίδια η κ. Γεννηματά είναι έξω φρενών με τη στάση του Γ. Παπανδρέου διότι επί της ουσίας ναρκοθετεί την αυτόνομη πορεία του Κινήματος. Εκδηλώθηκε, δε, σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο, όπου η ίδια έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο προσέγγισης των απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτούς κυρίως απευθυνόταν το προσκλητήριο που έστειλε, καλώντας τους προοδευτικούς πολίτες να συστρατευθούν με το Κίνημα Αλλαγής.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξελίχθηκε μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης, ενώ ούτε ένας βουλευτής δεν υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό. Υπό το βάρος των επικρίσεων, αλλά κυρίως του τελεσίγραφου της κ. Γεννηματά, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να είπε: «Αν νομίζετε ότι πρέπει να με διαγράψετε, διαγράψτε με»!

Η επιχειρηματολογία του πά­ντως ως προς τη στάση που τήρησε ήταν το λιγότερη… παιδική: Α­νέφερε ότι έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη διαβούλευση για το νομοσχέδιο, κάτι που δεν ήθελε η κυβέρνηση, ενώ επικαλέσθηκε ως αιτία της διαφωνίας του το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου αποφασίσθηκε η τελική στάση του κόμματος. Από το περιβάλλον της κ. Γεννηματά το διαψεύδουν και σημειώνουν ότι το σχετικό email στάλθηκε σε όλους τους βουλευτές. Ο δε Γ. Καμίνης ανέφερε ότι ζήτησε με δική του πρωτοβουλία να ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση. Ελαφρώς υποτιμητική ήταν η… τοποθέτηση του Χ. Καστανίδη, ο οποίος είπε ότι είχε ενημερώσει πως διαφωνούσε με το νομοσχέδιο, αλλά δεν το κατάλαβαν! Πρόσθεσε δε ότι το Κίνημα πρέπει να σταματήσει να ταυτίζεται με τη ΝΔ. «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, η απόφαση για αυτόνομη πορεία είναι ξεκάθαρη», απάντησε η κ. Γεννηματά.

Πιο σκληρή όλων στην κριτική της προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου ήταν η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία είπε ότι πλέον «δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε στο ίδιο κόμμα». Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε «ανέ­ντιμη» τη στάση των κ. Παπανδρέου και Καστανίδη, αλλά τάχθηκε κατά των διαγραφών.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να βγάλει από τη συζήτηση το θέμα των διαγραφών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Β. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι η ΚΟ δεν είναι πειθαρχικό όργανο για να πάρει τέτοιου είδους αποφάσεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ