Εάλω η Αγια-Σοφιά

Εάλω η Αγια-Σοφιά

-Ο αδίστακτος Ερντογάν τη μετατρέπει σε τζαμί
-Κόλαφος για τη Δύση

Κόλαφο για τη Δύση και τον παγκόσμιο πολιτισμό και συνάμα μεγίστη προσβολή για τον Χριστιανισμό συνιστά η απόφαση του Τ. Ερντογάν να μετατρέψει (από τις 24 Ιουλίου) σε τζαμί την Αγία Σοφία. Η ανακοίνωση, όσο κι αν ήταν αναμενόμενη, προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη κι άφησε άφωνους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει για μία ακόμη φορά πόσο αδίστακτος κι επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο Τ. Ερντογάν και δεν πρόκειται να διστάσει να κάνει τα χειρότερα προκειμένου να υλοποιήσει τα οθωμανικά οράματά του. Αναδεικνύονται ακόμη οι τεράστιες ευθύνες Αμερικανών κι Ευρωπαίων, που αντιμετωπίζουν χαλαρά και με το γάντι μια χώρα-ταραχοποιό στην ευρύτερη περιοχή, μόνο και μόνο γιατί εξυπηρετούνται τα οικονομικά και στρατηγικά τους συμφέροντα. Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εξέφρασε την… απογοήτευσή του για την απόφαση του τούρκου Προέδρου και απλώς τον κάλεσε να διασφαλίσει ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει προσιτή χωρίς εμπόδια προς όλους. Τη… λύπη της εξέφρασε η Ρώσικη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Με καθυστέρηση ωρών, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης καταδίκασε την απόφαση αυτή με… ανάρτησή του στα social media, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βγει με δήλωσή του, ενδεχομένως και με διάγγελμα, για να δώσει έμφαση στο γεγονός. Αίσθηση ακόμη προκαλεί το ότι στην ανάρτησή του δεν αναφέρει πουθενά τους όρους «Χριστιανισμός», «ναός», λες και η Αγία Σοφία ήταν μουσείο και όχι ορθόδοξη εκκλησία που βεβηλώθηκε κατ’ επανάληψη από τους Οθωμανούς. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρει πουθενά το όνομα του Τ. Ερντογάν, μην τυχόν το μάθει ή το ακούσει ο Σουλτάνος και θυμώσει!

Τον αποτροπιασμό της για την απόφαση του τούρκου Προέδρου εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου και τόνισε ότι «προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτες αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών κι επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον μεγάλο του αγώνα, ενώ χαρακτήρισε «ιερόσυλη» την ενέργεια του Τ. Ερντογάν κι έκανε λόγο για «βάναυση θρησκευτική αλλά και πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας». «Η ενέργεια αυτή», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «καταδεικνύει ότι δυστυχώς η τουρκική ηγεσία όχι μόνον δεν προσβλέπει στον εκδημοκρατισμό και στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, αλλά μάλλον νοσταλγεί στιγμές βαρβαρότητας του παρελθόντος απέναντι στον Ελληνισμό, στην Ορθοδοξία και γενικότερα στη Χριστιανοσύνη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στα social media σημειώνει ότι η απόφαση του τούρκου Προέδρου «υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα πιο απαραίτητες όσο ποτέ». Πρόσθεσε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Προσβολή και πρόκληση για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον Χριστιανισμό χαρακτήρισε την απόφαση η Φ. Γεννηματά. Κάλεσε δε τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς να προχωρήσουν σε μέτρα και κυρώσεις, διότι, όπως τόνισε, αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία, ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει επιτέλους πιο αποτελεσματικά.

Σκληρή ήταν η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Όποιοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους αφανίζονται».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή «δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στη συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ