Υπομονή, το 2021 ανάπτυξη 5,6% αν βγουν τα χαρτιά…

Υπομονή, το 2021 ανάπτυξη 5,6% αν βγουν τα χαρτιά…

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

-Προς το παρόν, ύφεση 5,8%, που μπορεί να ακουμπήσει και στο 9,4%, και όποιος αντέξει…

Όλα πάνε καλά… Όπου κι αν κοιτάξεις… Με πρώτη την οικονομία. Στο 5,8% βλέπουν στην κυβέρνηση να… κάθεται η ύφεση, με την ανάπτυξη να έρχεται το 2021 με ποσοστό 5,6%!

Το ήπιο σενάριο προβλέπει ότι η ύφεση θα… κάτσει στο 4,4% και το χειρότερο ότι θα ακου­μπήσει στο 9,4% με τη συνδρομή του κορονοϊού έτσι και αναζωπυρωθεί.

Οι προβλέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, όπως καταγράφηκαν στην Έκθεση της Τράπεζας για τη Νομισματική Πολιτική τον περασμένο Απρίλιο, ήταν για ύφεση 4% με 8%. Ως προς τις αμοιβές της εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό εκτιμάται ότι θα μειωθούν φέτος κατά 3%.

Η έκθεση προβλέπει δημοσιονομική επιδείνωση φέτος, με πρωτογενές έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ. Ακόμη, στο 7,7% υπολογίζεται η μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της οικονομίας εξαιτίας του lockdown. Που σε όρους ΑΕΠ σημαίνει απώλεια 14 δισ. ευρώ.

Ένα στα τρία δάνεια είναι «κόκκινο»!
Τα νέα δεν είναι καλά, όμως, ούτε και από το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν στα 60,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,6 δισ. ευρώ. Στον κλάδο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια το ένα στα τρία δάνεια είναι στο κόκκινο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το 49,8% των «κόκκινων» δανείων έχει καταγγελθεί από τις τράπεζες, το 29,7% είναι δάνεια αβέβαιης είσπραξης και το 20,5% δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, τα οποία όμως δεν έχουν καταγγελθεί.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ