Ανοίγει ο δρόμος για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία – Το τουρκικό ΣΤΕ ακύρωσε την απόφαση του 1934

Ανοίγει ο δρόμος για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία – Το τουρκικό ΣΤΕ ακύρωσε την απόφαση του 1934

Ο Ερντογάν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας ακυρώνει το προεδρικό διάταγμα Ατατούρκ.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ και άνοιξε τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείου ως τζαμί.

O Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του λίγο πριν από τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι κανείς μέσα στην Τουρκία δεν μπορεί να αντισταθεί στον Ερντογάν και στο απολυταρχικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει τα τελευταία χρόνια με πρόφαση το αποτυχημένο σε βάρος του πραξικόπημα. Ελέγχει, μετά από διώξεις χιλιάδων, πλήρως τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, τη Δικαιοσύνη και το Τύπο. Και ότι δεν μπορεί να ελέγξει ακόμη λόγω της φύσης τους, όπως τα social media, απειλεί να τα κλείσει.

Οι αντιδράσεις και οι προειδοποιήσεις που έχουν εκδηλωθεί ως τώρα είναι πολλές. Εκτός από τους θρησκευτικούς ηγέτες της Ορθοδοξίας, του έχουν ζητήσει να μην προχωρήσει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Unesco.

Το τι τελικά και πως θα το κάνει κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή.

Με πληροφορίες απο το hellajournal.gr


Σχολιάστε εδώ