Φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ πρόωρες εκλογές

Φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ πρόωρες εκλογές

Το φάντασμα των πρόωρων εκλογών ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από την Κουμουνδούρου και προκαλεί προβληματισμό και αμηχανία στην ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι ενώ βρισκόμαστε έναν χρόνο μετά τις εκλογές το κόμμα αρχίζει τώρα να δομεί τον αντιπολιτευτικό του λόγο και ο χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν επαρκεί προκειμένου να παρουσιάσει ένα πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα διαφέρει σε βασικά σημεία από την πολιτική υλοποίησε την περίοδο 2015 – 2019.

Από την άλλη, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία μετεξέλιξης σημαίνει ότι μέχρι το φθινόπωρο δεν θα είναι –από οργανωτικής απόψεως– έτοιμος να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες μιας προεκλογικής μάχης.

Επιπλέον, το επικείμενο συνέδριο μεγεθύνει τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν μεταξύ των βασικών στρατοπέδων και τροφοδοτεί την εσωστρέφεια.

Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες πρόθεσή του είναι να εξα­ντλήσει την τετραετία, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι στο τέλος θα υποκύψει στον πειρασμό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Και ο βασικός λόγος είναι ο… πανικός του από την ένταση των προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες, που δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας προέβλεψε ότι περί τα τέλη Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις, αν θα συνεχίσει ή θα «δραπετεύσει», όπως είπε χαρακτηριστικά, μέσω των πρόωρων εκλογών.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με επισκέψεις (περιοδείες) εντός κι εκτός λεκανοπεδίου, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου τους διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες, που είχαν σιγήσει μετά τις εκλογές. Και παράλληλα να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη μικρομεσαία τάξη (επαγγελματίες κ.ά.), που είχαν διαρραγεί λόγω της επώδυνης γι’ αυτούς πολιτικής που εφάρμοσε ως κυβέρνηση.

Αποφεύγει, όπως είναι ευνόητο, να δώσει υποσχέσεις και να δημιουργήσει προσδοκίες, περιορίζεται στο να επισημάνει τα κακώς κείμενα της πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση. Σε καθημερινή σχεδόν βάση βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερωτήσεις που άπτονται προβλημάτων συγκεκριμένων κλάδων εργαζομένων, ασκώντας πίεση στους αρμόδιους υπουργούς για βελτιωτικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα εσωκομματικά προβλήματα ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο και τροφοδοτούν την εσωστρέφεια.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις σχετικά με τον Ν. Παππά, ένταση στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ο παραλληλισμός των γεγονότων στην Προανακριτική με το «βρώμικο ’89» και τον Ανδρ. Παπανδρέου από τον κ. Τσίπρα, καθώς αρκετά στελέχη εξέφρασαν ανοιχτά την αποδοκιμασία τους, κατηγορώντας τον ότι επί της ουσίας διαγράφει ή και απαξιώνει μέρος της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ