Πιέζουν τον Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές – Πρωθυπουργός: Τέλος της τετραετίας

Πιέζουν τον Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές – Πρωθυπουργός: Τέλος της τετραετίας

-Δεν θα βρεις καλύτερη στιγμή, του λένε
-Θα είσαι πιο ισχυρός εν όψει των ελληνοτουρκικών εξελίξεων

Το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει –σύμφωνα με πληροφορίες– επανέλθει ως θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως, ο πρωθυπουργός, σε χθεσινή του συνέντευξη, έκλεισε το θέμα αναφέροντας πως οι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση.»

Ως θέμα συζήτησης επανήκθε αυτή τη φορά όχι με βασικό κριτήριο την πορεία της οικονομίας και τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά με αφορμή τις διαφαινόμενες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά. Πλέον την άποψη περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον προσεχή Σεπτέμβριο ασπάζονται και παράγοντες του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου. Με διπλό σκεπτικό: Αφενός ότι με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν θα βρει καλύτερο τάιμινγκ και αφετέρου διότι θα χρειαστεί την ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να προχωρήσει σε οποιουδήποτε είδους συζητήσεις (διαπραγματεύσεις) με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τους επόμενους μήνες η χώρα μας, δηλαδή η κυβέρνηση, θα γίνει αποδέκτης ασφυκτικών πιέσεων προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τόσο στο Αιγαίο, όσο και νότια της Κρήτης. Οι ενδείξεις αυτές δεν έρχονται μόνο από την πλευρά της Ουάσινγκτον αλλά και του Βερολίνου.

Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ έχει προαναγγείλει ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, συνδεόμενες με τα ενεργειακά. Από την άλλη, το τρέχον εξάμηνο η Γερμανία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει πιέσεις προκειμένου να υπάρξει κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά. Ήταν άλλωστε η καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ αυτή που μεσολάβησε για την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να σπάσει ο πάγος που υπήρχε για αρκετούς μήνες.

Πληροφορίες από ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης παραμένει –μέχρι τώρα τουλάχιστον– αμετακίνητος ως προς το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Αμετακίνητος και αρνητικός. Αντίθετα με όσους στην κυβέρνηση εκφράζουν ανησυχίες ως προς τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας (ύφεση, ανεργία κ.ά.) και την πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξος.

Εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα ανταπεξέλθει με ικανοποιητικό τρόπο στις δυσκολίες μέχρι το τέλος του χρόνου και θα προετοιμαστεί για ένα πολύ καλό 2021. Θεωρεί ότι το κλίμα στην οικονομία θα αναστραφεί, η ύφεση θα μετατραπεί σε ανάπτυξη και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα χρήματα που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά τώρα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι η χώρα μας εισέρχεται σιγά σιγά σε μια μακρά περίοδο πιέσεων, η εκτίμησή του ωστόσο είναι ότι θα απαιτηθεί χρόνος ούτως ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Ά­γκυρα.

Για το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει κάποια στιγμή. «Δεν είναι της στιγμής να γίνει, όταν έρθει η στιγμή θα το μάθετε από μένα. Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν.»

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ