Φτιάχνει υπουργείο Ανάκαμψης ο Μητσοτάκης

Φτιάχνει υπουργείο Ανάκαμψης ο Μητσοτάκης

Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός

Αντίστροφα τρέχει ο χρόνος για τον (πρώτο) ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με συγκλίνουσες τις πληροφορίες να τον προσδιορίζουν το αργότερο ως το τέλος Ιουλίου. Αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, «δεν είναι της στιγμής να γίνει, όταν έρθει η στιγμή θα το μάθετε από μένα. Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν.» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους παραδέχονται ότι «μπήκαμε στην τελική ευθεία».

Αν δεν μεσολαβήσει κάποιο απρόοπτο γεγονός –που θα αναβάλει τις αποφάσεις–, ο ανασχηματισμός πρέπει να αναμένεται λίγο πριν λίγο μετά την προγραμματισμένη για το διήμερο 17 – 18 του μήνα Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπου κυρίαρχο θέμα συζήτησης θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, σε μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Νοτίων και Βορείων.

Το Ταμείο Ανάκαμψης ενδέχεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που σχεδιάζει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός. Πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους αναφέρουν ότι πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να συστήσει αυτόνομο υπουργείο με μοναδική αρμοδιότητα τη διαχείριση των χρημάτων που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επικρατέστεροι να αναλάβουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο φέρονται ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Αλ. Πατέλης.

Στα «σίγουρα» του ανασχηματισμού η αντικατάσταση του υφυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα. Η απόφαση για την απομάκρυνσή του ήταν επί τάπητος τους τελευταίους τουλάχιστον έξι μήνες, οριστικοποιήθηκε ωστόσο μετά τις διαστάσεις, αρνητικές για την κυβέρνηση, που προσέλαβε το ζήτημα με τα χρήματα για την καμπάνια σχετικά με την πανδημία. Επιθυμία του κ. Πέτσα είναι να ενταχθεί στο οικονομικό επιτελείο, αλλά φήμες αναφέρουν ότι η προοπτική αυτή κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Ως προς το ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Πέτσα στην ηλεκτρική καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου, μεταξύ άλλων ακούγεται το όνομα βουλευτή με προϋπηρεσία στον χώρο της Πολιτικής Στρατηγικής και της Επικοινωνίας. Όλα τα σενάρια που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει προεξοφλούν το τέλος της θητείας του Χ. Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού, αν και η αντικατάστασή του στο μέσον της τουριστικής σεζόν δεν είναι και η πλέον δόκιμη επιλογή.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πακέτο των αλλαγών αφορά και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτσης, καθώς τα θετικά του έργου του τον έναν αυτό χρόνο επισκιάσθηκαν από μεμονωμένες αστοχίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος, το πιθανότερο είναι να μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Από εκεί και πέρα μένει να φανεί τι ακριβώς θα γίνει με τον Μ. Βορίδη, αν δηλαδή θα συνεχίσει στο Αγροτικής Ανάπτυξης ή θα υπάρξει αμοιβαία μετακίνηση με τον Γ. Βρούτση στο Εργασίας. Τέλος, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα αρκετών υφυπουργών, οι πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό στους έξι με οκτώ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ