ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ
Συγγραφέας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
«Πρώτα ακούστηκαν φωνές, θραύσματα γυαλιών, ξύλα που έσπαγαν, χτυπήματα σε πόρτες. Στη συνέχεια πνιχτές κραυγές. Ο πυροβολισμός ήταν εκκωφαντικός. Ο αντίλαλος έφτασε μέχρι το τρίτο υπόγειο. Μετά ησυχία. Στον όροφο της πρυτανείας ο φύλακας βρήκε την πόρτα του αντιπρύτανη σπασμένη, το γραφείο άνω κάτω και τον ίδιο γερμένο στο τραπέζι με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ήταν ήδη νεκρός. Δημήτρης Ιακώβου, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ετών εξήντα εφτά. Η ώρα ήταν οχτώ και τριάντα».
Μια παρέα φίλων ιδρύει την Κοινωνία των Μεταφραστών. Το 1968 ζουν στο Παρίσι. Το 1985 περιπλανιούνται στην Πατησίων. Το 2018 βρίσκονται στο Au Revoir, Σεν Μισέλ και Πατησίων γωνία. Επιμένουν ότι ανήκουν στα απόνερα της γενιάς των μεγάλων αφηγήσεων, πως θέλουν να γίνουν η φωνή όσων δεν χώρεσαν σε αυτές· η μνήμη των ξεχασμένων πραγμάτων. Η Κοινωνία των Μεταφραστών θα γίνει ο τόπος συνάντησης των διαφορετικών επιλογών, που θα χλευάζει κάθε κανονικότητα. Θα αποτελέσει μια προσδοκία.
Ο Δημήτρης Ιακώβου, μέλος της Κοινωνίας, αντιλαμβάνεται τη ζωή ως την τέχνη των πολλών δυνατοτήτων. Αυτό διδάσκει. Ονειρεύεται τη διδασκαλία ως μια συνάντηση ελεύθερων ανθρώπων, απέναντι σε έναν κόσμο που αρνείται να αλλάζει. Πιστεύει πως το πανεπιστήμιο είναι αναγκαίο να σταθεί απέναντι στους νέους ανθρωποφύλακες που θέλουν να δημιουργήσουν τον άνθρωπο με την ευφυΐα της μέδουσας. Να κρατήσει με αυταπάρνηση μια θέση άμυνας.
Ωστόσο όλοι οι άνθρωποι έχουν ιστορία. Ιστορία που τους αρέσει να λένε, ιστορία που αποσιωπούν, ιστορία που δεν έπραξαν.
Η Αλλαγή φρουράς είναι ένα ταξίδι, μια περιπλάνηση. Ένα μυθιστόρημα για τις επιλογές με αποδοχή της ευθύνης. Της αναζήτησης ελεύθερων ανθρώπων με αμοιβαία δέσμευση.
Απόσπασμα βιβλίου
Πρώτα ακούστηκαν φωνές, θραύσματα γυαλιών, ξύλα που έσπαγαν, χτυπήματα σε πόρτες. Στη συνέχεια πνιχτές κραυγές. Ο φύλακας έτρεξε στις σκάλες, έφτασε μέχρι το πλατύσκαλο. Ο πυροβολισμός ήταν εκκωφαντικός. Ο αντίλαλος έφτασε μέχρι το τρίτο υπόγειο. Μετά ησυχία.
Έξω σκοτάδι. Οι λάμπες του δήμου ήταν σπασμένες εκτός από εκείνη τη μοναχική μία που άφηνε χαμηλό φως. Το απορροφούσε εύκολα το σκοτάδι. Από τη σχολή ξεκινούσαν συχνά επεισόδια και όχι πάντα από τους πολιτικά άναρχους. Οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες χαρακτήριζαν τη σχολή «φωλιά κοινωνικών αποβλήτων». Για τα κανάλια, η Τρίτη Μνημονιακή Ελληνική Δημοκρατία βρισκόταν σε κατάρρευση. Οι μπλόγκερς ήταν μοιρασμένοι. Κάποια φώτα από τα γύρω μαγαζιά έσβησαν ξαφνικά. Μετανάστες και άστεγοι έξω από τη σχολή άρχισαν να τρέχουν στα υπόγεια των γύρω πολυκατοικιών. Τα πρεζόνια στο πάρκο.
Σε λίγο θα έφτανε η αστυνομία και σίγουρα οι Greek Fighters του 6ου διαμερίσματος. Ξυρισμένα κεφάλια και ρόπαλα. Τον τελευταίο μήνα εμφανίζονταν συχνά στα στενά προς την κεντρική πλατεία του 6ου. Πλέον τους ενδιέφεραν κυρίως οι νεαροί πρόσφυγες που εκδίδονταν. Έχουν καταργήσει τους παραδοσιακούς νταβατζήδες. Εκτός από ξύλο πρόσφεραν και υποσχέσεις μετακίνησης. Οι Antifa του 1ου διαμερίσματος συχνά τους προλάβαιναν.
Στον όροφο της πρυτανείας ο φύλακας βρήκε την πόρτα του αντιπρύτανη σπασμένη, το γραφείο άνω κάτω και τον ίδιο γερμένο στο τραπέζι με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ήταν ήδη νεκρός. Δημήτρης Ιακώβου, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ετών εξήντα εφτά. Η ώρα ήταν οχτώ και τριάντα.
Ήρθαν δύο περιπολικά και τρεις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Μπήκε μόνο ο επικεφαλής. Οι φοιτητές παρά την εισαγγελική εντολή δεν επέτρεψαν σε κανέναν άλλο να περάσει. Το άσυλο θα παρέμενε άσυλο. Οι πόρτες κλειδώθηκαν. Ανθρώπινες αλυσίδες φτιάχτηκαν πίσω από την κύρια είσοδο. Μαντίλια κάλυψαν το πρόσωπο και κράνη το κεφάλι. Σε μισή ώρα έφτασαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ. Μία παρατάχθηκε μπροστά από τη σχολή με πλήρη εξάρτυση. Άλλες δύο στα στενά. Ήδη είχε διαδοθεί ότι στη σχολή υπήρχε ένας νεκρός από σφαίρα. Οι διαβεβαιώσεις από την πρυτανεία πως δεν ήταν φοιτητής αλλά καθηγητής με ονοματεπώνυμο δεν ήταν αρκετές. Οι φήμες έτρεξαν γρήγορα.
Το πρωί είχε δοθεί στη δημοσιότητα μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπερβολική βία που ασκεί η αστυνομία σε πολίτες και πρόσφυγες. Η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιδράσει άμεσα, διαβεβαιώνοντας τον επίτροπο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι είναι αποφασισμένη να διερευνήσει όλα τα περιστατικά αυθαίρετης και βίαιης συμπεριφοράς του προσωπικού επιβολής του νόμου και να τιμωρήσει τους υπαίτιους. Γι’ αυτό τα νεύρα των Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης ήταν τεντωμένα· επειδή δεν τους είχε καλύψει ο υπουργός…
Διαβάστε όλο το απόσπασμα ΕΔΩ
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Βλάχος γεννήθηκε στη Μεσσηνία. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και ζει.
Σπούδασε οικονομικά και έκανε μεταπτυχιακά στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας σε μελέτες και έρευνες που άπτονται περιβαλλοντικού, χωροταξικού και οικονομικού σχεδιασμού.
Εργάστηκε για σχεδόν είκοσι χρόνια στον εκδοτικό χώρο.
Ασχολείται συστηματικά με την ψυχανάλυση.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του:
Ανά δύο και ένας μόνος του (2002)
Καλή σας νύχτα, κύριε Φρόιντ (2006)
Οι ανόητοι (2011)
Το blues της ανεργίας (2016)
Αλλαγή φρουράς (2020)
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
ISBN: 978-960-04-5086-6
Δείτε το video του βιβλίου