Οι σκληροί της ΝΔ θέλουν τον Τσίπρα στο σκαμνί

Οι σκληροί της ΝΔ θέλουν τον Τσίπρα στο σκαμνί

-Διαφωνεί η Ντόρα και υπουργοί

Διχάζει τη Νέα Δημοκρατία η «στρατηγική πολέμου» που έχουν υιοθετήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οι «σκληροί» της παράταξης, με αφορμή τις εξελίξεις στην Προανακριτική που διερευνά τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην υπόθεση της Novartis.

Στελέχη, μεταξύ αυτών και κορυφαία, διαπνεόμενα από ρεβανσιστικές διαθέσεις, που ασπάζονται σε μεγάλο βαθμό τη λογική του Αντ. Σαμαρά «μέχρι τέλους», δεν φαίνεται να αρκούνται στην ενδεχόμενη παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Επιθυμούν να μπουν επίσης στο κάδρο και στον φακό της Δικαιοσύνης πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Παππάς κ.ά.), ει δυνατόν και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας. Προοπτική η οποία –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες– δεν… ενθουσιάζει μεγάλο αριθμό βουλευτών, αλλά ακόμη και υπουργών που έχουν ως ιδεολογική αφετηρία τις παρυφές της Κεντροδεξιάς.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους με τους υψηλούς τόνους που έχουν υιοθετήσει στελέχη όπως, π.χ., οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αν επικρατήσει η λογική του ρεβανσισμού τότε αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Σε άρθρο της στην «Καθημερινή» με αφορμή τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη παρακράτους, υποκλοπές κ.λπ. την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η Ντ. Μπακογιάννη προειδοποιεί: «Εάν χειριστούμε τα συγκεκριμένα γεγονότα με λογική ποδοσφαιροποίησης, μετρώντας δηλαδή τα γκολ που βάλαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε κατά τη γνώμη μου υποπέσει σε μικροκομματική παγίδα». Στην ίδια, πάνω-κάτω, λογική κινούνται αρκετοί υπουργοί, όπως ο Ν. Δένδιας, ο Κ. Χατζηδάκης κ.ά.

Κρατάει αποστάσεις ο Μητσοτάκης
Εξάλλου, πάγια είναι η αντίθεση του Κυρ. Μητσοτάκη στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Είναι δε αρκετές οι φορές, αφότου εξελέγη πρωθυπουργός, που έχει τονίσει ότι οι όποιες εκκρεμείς υποθέσεις δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κρίνονται με πολιτικά κριτήρια και ότι η τελική απόφαση είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης.

Στη φάση αυτή, ωστόσο, με τη Novartis και τον Δ. Παπαγγελόπουλο αποφεύγει να παρέμβει και να βάλει το ζήτημα στις σωστές διαστάσεις. Είτε διότι δεν θέλει να φανεί προς τα έξω ότι παρεμβαίνει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση είτε διότι επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αντ. Σαμαρά. Κρατάει αποστάσεις ασφαλείας, ενώ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά ή σχόλιο σχετικά με όσα διαδραματίσθηκαν και αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στην Προανακριτική.

Έμμεση αναφορά έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας τα ακόλουθα: «Η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όρους επιχείρησαν να στήσουν μια πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας».

Η τελευταία αυτή αποστροφή του περί διάκρισης των εξουσιών ερμηνεύθηκε ως επικριτικό σχόλιο για τα στελέχη της παράταξης που επιδιώκουν να αναμειχθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο έργο της δικαιοσύνης. Δεν ήσαν δε λίγοι εκείνοι που πίσω από τις φράσεις του κ. Μητσοτάκη «είδαν» τη… φωτογραφία του Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ακολουθεί πολεμική τακτική έναντι της εισαγγελέως διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, η οποία είχε χειρισθεί το σκάνδαλο της Novartis.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ