Γ. Μώραλης: Ο πύργος του Πειραιά προχωράει παρά το διεθνώς δυσμενές περιβάλλον

Γ. Μώραλης: Ο πύργος του Πειραιά προχωράει παρά το διεθνώς δυσμενές περιβάλλον

Τη διάσταση της μεγάλης επένδυσης στον Πύργο του Πειραιά έδωσε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου στην Κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό, προκειμένου να το αξιοποιήσει.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Πειραιά το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι η επένδυση προχωρά παρά το δυσμενές επενδυτικό κλίμα που υπάρχει, λόγω του κορωνοϊού.  Όπως είπε μάλιστα, το Μάρτη που είχαν ληφθεί τα μέτρα για τη μη εξάπλωση της πανδημίας, η Κοινοπραξία ήταν διστακτική για το αν θα έπρεπε να υλοποιήσει την επένδυση, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός θέριζε διεθνώς και είχε νεκρώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Από τη στιγμή δε, που δεν υπήρχε υπογεγραμμένη σύμβαση, που δεν υπήρχε έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, η επένδυση θα μπορούσε να είχε ακυρωθεί ή να πάει πίσω χωρίς καμία συνέπεια για την Κοινοπραξία.

Παρόλα αυτά όμως, επειδή οι επενδυτές έχουν πειστεί για τη φερεγγυότητα της Κυβέρνησης, τη δυναμική του Πειραιά, την αξιοπιστία της δημοτικής του αρχής και την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά του κορωνοϊού, όχι χωρίς πολλές σκέψεις, προχώρησαν τελικά στην επένδυση και σήμερα υπεγράφη η οριστική παραχώρηση του ακινήτου στους επενδυτές για το χρόνο που προβλέπει η σύμβαση, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα στους ίδιους αλλά και τον Δήμο.

Όπως είπε ο κ. Μώραλης, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την ανάπτυξη του Πειραιά, την είσοδό του σε τροχιά προόδου και την μεγάλη αλλαγή που θα συντελεστεί στην πόλη με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί και ήδη δρομολογείται η υλοποίησή τους, όπως η ανάπλαση του Μικρολίμανου, η ανάπλαση το Αγ. Διονυσίου κλπ.

Ο Πύργος του Πειραιά, τόνισε ο Δήμαρχος, θα αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης και θα δείχνει διαχρονικά πως όταν υπάρχει βούληση όλα μπορούν να γίνουν ακόμα και 45 χρόνια μετά.

Σίγουρα, υπογράμμισε ο κ. Μώραλης, το ό,τι ο Πύργος αξιοποιείται μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τιμά κανέναν, ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή κατάφερε και ένα κτήριο-φάντασμα σε λίγο θα είναι το εμβληματικότερο σημείο της πόλης δείχνει πολλά.   Και κυρίως ότι υπάρχει μεθοδοτικότητα, σοβαρότητα και σωστή εκτίμηση των πραγμάτων.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιωτής Θεοδωρικάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, οι βουλευτές της Α’ Πειραιά της ΝΔ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάκης Αβραμίδης, ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Αλέξανδρος Τζεφεράκος, αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Βλαχάκος  και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία εκπροσώπων, είτε από τη Βουλή είτε από το Δημοτικό Συμβούλιο, του ΣΥΡΙΖΑ.   Μάλιστα πολλοί αναρωτήθηκαν τι σημαίνει αυτή η ηχηρή απουσία.  Είναι εναντίον του έργου, το οποίο όμως έχουν ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ή απλά θέλουν να δείξουν την αντίθεσή τους σε κάτι;

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο πιστώνεται αποκλειστικά στη Δημοτική Αρχή, του Γιάννη Μώραλη, δεδομένου ότι εκείνη το πήρε πάνω της και το έφερε σε αίσιο πέρας , παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι από τον Πύργο του Πειραιά ξεκινάει η δημιουργία της Αθηναϊκής Ριβιέρας που θα καταλήγει στο Σούνιο.   Όπως είπε χαρακτηριστικά 2,5 δις ευρώ έχουν δεσμευτεί για να υλοποιηθεί το όραμα Τρίτση στην Αττική, κάτι που σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα χρήματα θα έρθουν και στον Πειραιά.  Είπε δε, χαρακτηριστικά, ότι μπροστά στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, τα παραλιακά μέτωπα που υπάρχουν σε άλλες πόλεις της Μεσογείου, Μόντε Κάρλο, Μασσαλία, κλπ θα είναι … «γατάκια».

Να σημειώσουμε ότι η Κοινοπραξία που θα ολοκληρώσει τον Πύργο του Πειραιά έχει ιδρύσει Α.Ε. για να μπορεί πιο ευέλικτα να κάνει τις όποιες εργασίες χρειάζονται και να μην έχει προβλήματα με τις διάφορες κρατικές αρχές και τη γραφειοκρατία.  Σύμφωνα δε, με τα όσα είπαν οι εκπρόσωποί της σε διάστημα λίγων εβδομάδων θα μπουν τα συνεργία στον Πύργο και θα αρχίσουν τις εργασίες για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων.  Θα ακολουθήσει ο εξωραϊσμός του κτηρίου και τέλος θα διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος.

Αναλυτικά οι ομιλίες του Δημάρχου, των Υπουργών και των εκπροσώπων της Κοινοπραξίας θα δημοσιευθούν σε άλλη στήλη.

Πηγή: kanaliena.gr/Νίκος Παρασκευάς


Σχολιάστε εδώ