ΔΝΤ: Θηλιά στον λαιμό βάζει για την α΄κατοικία! Τι προτείνει η κυβέρνηση, τι θέλουν οι «θεσμοί»
Σε κοινό μέτωπο με τους «τροϊκανούς» οι τράπεζες
-Άγρια κόντρα κυβέρνησης – ΔΝΤ
– Το Δημόσιο να μην έχει καμία σχέση, όλα στον ιδιωτικό τομέα
– Μέσα σε 15 μέρες θα πρέπει να τα βρουν κυβέρνηση και «θεσμοί», ώστε τέλος Ιουλίου να ψηφιστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος
Αγριεύουν τα πράγματα για όλους εκείνους που πήραν δάνειο πρώτης κατοικίας και δεν έχουν μπει στην προστασία του «νόμου Κατσέλη» ή στην πλατφόρμα του «νόμου Φλαμπουράρη», η ισχύς των οποίων λήγει στο τέλος του μήνα και μετά θα αρχίσει το κυνηγητό, με τους «θεσμούς» να επισπεύδουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.
Η μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΔΝΤ αφορά την επόμενη μέρα μετά την πτώχευση.
Η κυβέρνηση προτείνει την πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη, από τη στιγμή που δεν υπάρχει δόλος, έναν χρόνο μετά την κήρυξη πτώχευσης, ενώ οι «θεσμοί» ζητάνε πλήρη απαλλαγή ύστερα από τρία χρόνια. Αλλιώς θα αρχίζει το κυνηγητό.
Ακόμη, η κυβέρνηση επιμένει μετά την πτώχευση να υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023.
Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης είναι η απαίτηση των «θεσμών» να είναι ιδιωτικός ο φορέας που θα διαχειρίζεται την πτώχευση του δανειολήπτη, π.χ. μια bad bank, και όχι δημόσιος φορέας.
Ακόμη, ΔΝΤ και ΣΙΑ απαιτούν μια σειρά από κριτήρια για την υπαγωγή σε ρύθμιση. Π.χ., αν ο δανειολήπτης έχει ΙΧ, βάρκα, άλλα ακίνητα κ.λπ.
Μπαίνει, επίσης, το θέμα της επόμενης μέρας μετά την πτώχευση. Π.χ., αν ο δανειολήπτης είναι υπάλληλος και εργάζεται κάπου, θα του κατάσχει ο φορέας που θα διαχειριστεί τη νέα κατάσταση τον μισθό; Και μετά πώς θα ζήσει;
Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των δύο πλευρών, των «θεσμών» – τραπεζών και των αρμόδιων υπουργών, καθώς τη μεθεπόμενη Δευτέρα (13 Ιουλίου) θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα ενταχθεί στο τελικό νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό νόμο, που θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου ώστε να τεθεί σε ισχύ από 1η Αυγούστου.
Όλο αυτό το αλαλούμ για την πρώτη κατοικία θα είχε αποφευχθεί αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι τεχνοκράτες και η διαπραγμάτευση γινόταν σε πολιτικό επίπεδο. Συν το ότι οι «θεσμοί» βλέπουν μόνο αριθμούς και αδιαφορούν για τους ανθρώπους που είναι πίσω από αυτούς.
Στα 10 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια της Εθνικής
Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στη γενική συνέλευση των μετόχων, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 5,3 δισ. ευρώ, ήτοι κατά το 1/3, και από 15 δισ. ευρώ περιορίστηκαν στα 10 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.
Ο στόχος είναι η μεγάλη τιτλοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ, για την οποία, όπως δήλωσε ο κ. Π. Μυλωνάς, «έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες και προβλέπουμε να περάσει στη φάση της προσέγγισης επενδυτών στις αρχές του β’ εξαμήνου του έτους».
Ως προς την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία η τράπεζα έχει δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε ότι η διαδικασία τρέχει… Η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτημα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, είπε ότι η τελευταία παράταση που δόθηκε για την πώληση της εταιρείας ήταν τον Μάιο του 2019.
Και η Alpha Bank
Εξάλλου, χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με την επωνυμία «Neptune», μεταβιβάζει η Alpha Bank στην εταιρεία Poseidon Financial Investor DAC. Το συνολικό τίμημα διαμορφώνεται γύρω στο 24% της συνολικής λογιστικής αξίας, ήτοι κοντά στα 264 εκατ. ευρώ.
300.000 ακίνητα στον… αέρα!
Στο πλαίσιο της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία με τον νέο πτωχευτικό κώδικα και του προγράμματος για την κάλυψη των δανειοληπτών που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού, υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία υπάγονται γύρω στα 300.000 ακίνητα, από τα οποία άλλα χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία και άλλα ως επαγγελματική στέγη.
Και μέχρι στιγμής μένουν στον… αέρα, αφού με… απαίτηση των «θεσμών» και κυρίως του ΔΝΤ ο νέος πτωχευτικός κώδικας δεν προβλέπει καμία προστατευτική διάταξη. Και αν στην τελική διαμόρφωσή του δεν διασφαλισθεί κάποιου είδους προστασία και αρχίσουν οι πλειστηριασμοί, θα υπάρξουν ακραίες καταστάσεις.
ΔΝΤ: Μέσα σε τρία χρόνια από την πτώχευση ο δανειολήπτης να έχει πλήρη απαλλαγή από τα χρέη και στο μεσοδιάστημα να πληρώνει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα, αλλιώς κυνήγι…
Για να αντιληφθούν το… τσουνάμι των αντιδράσεων που θα προκύψει, οι αριθμοί χτυπούν από τώρα την καμπάνα:
• 800.000 περιουσίες συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα χρέη και
• 300.000 ακίνητα θα ρευστοποιηθούν ή θα… περάσουν στις τράπεζες.
Αυτήν τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται σε 59,2 δισ. ευρώ.