Ανησυχητικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά – Mεσολαβητής η φιλότουρκη Γερμανία με… άρωμα Ροζάκη

Ανησυχητικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά – Mεσολαβητής η φιλότουρκη Γερμανία με… άρωμα Ροζάκη

-Ποιες είναι οι γνωμοδοτήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ;

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Επικίνδυνα μηνύματα στα ελληνοτουρκικά, καθώς οι απόψεις Ροζάκη, που εκφράζουν, όπως φαίνεται, το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο μέχρι τώρα συμβούλευε τους πρώην και τον νυν υπουργό Εξωτερικών, υποδηλώνουν την προσπάθεια ρήγματος στην ελληνική θέση και «μασάζ» της ελληνικής κοινής γνώμης για όσα θα ακολουθήσουν, ενώ η Αθήνα φαίνεται να έχει αποδε­χθεί τη μεσολάβηση της φιλότουρκης Γερμανίας για την «επίλυση» των ελληνοτουρκικών.

Το σκάνδαλο που προκλήθηκε με τις δηλώσεις Ροζάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο κ. Ροζάκης είναι ο μόνος ο οποίος δεν ευθύνεται, καθώς οι απόψεις του είναι γνωστές και διατυπωμένες από καιρό, εκφράζοντας όχι τη ρεαλιστική –όπως προβάλουν ορισμένοι– άποψη, αλλά την απολύτως… μινιμαλιστική αντίληψη στα ελληνοτουρκικά. Η θεωρία αυτή συνίσταται στο ότι «όσο λιγότερα διεκδικούμε στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να καταλήξουμε σε λύση».

Οι προσωπικές απόψεις του κ. Ροζάκη δεν θα είχαν καμιά αξία, παρά μόνο ίσως για τους φοιτητές του, αλλά οι θέσεις αυτές εκφράσθηκαν ενώ ο κ. Ροζάκης προΐστατο τα τελευταία χρόνια στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ, διορισμένος μάλιστα ως επικεφαλής του από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Τον υπουργό που –σε μια άλλη διατύπωση των απόψεων Ροζάκη– είχε προβεί στην πρωτοφανή δήλωση: «Να μην είμαστε μοναχοφάηδες στη Μεσόγειο»…

Ο κ. Ροζάκης προέδρευε σε ένα όργανο το οποίο προσέφερε γνωμοδοτήσεις σε μείζονα θέματα στην ηγεσία του ΥΠΕΞ και έχει ενδιαφέρον η επιλογή των προσώπων που το απάρτιζαν: Χάρης Παμπούκης, Φαίη Παζαρτζή, Αντώνης Μπρεδήμας, Παρούλα Περράκη, Πέτρος Λιάκουρας και Αντώνης Τζανακόπουλος (αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου επί ΣΥΡΙΖΑ).

Όλα τα μέλη του Συμβουλίου είχαν ταυτιστεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ είναι και σε επιστημονικό επίπεδο γνωστή η «μινιμαλιστική» προσέγγισή τους σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Παμπούκης μάλιστα είχε εργασθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, ως στενός του σύμβουλος, την εποχή που ο τότε ΥΠΕΞ ήλπιζε ότι θα λύσει το Κυπριακό με το Σχέδιο Ανάν και τα ελληνοτουρκικά με «αμοιβαίες» υποχωρήσεις προς τον «φίλο» του Ισμαήλ Τζεμ.

Αυτοί λοιπόν συμβούλευαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα –οπότε έληξε και η θητεία τους– την ηγεσία του ΥΠΕΞ…

Και είναι απορίας άξιον και είναι θέμα που πρέπει να τεθεί και στη Βουλή, ώστε να κατατεθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, έστω και με διατήρηση του απόρρητου χαρακτήρα τους, οι γνωμοδοτήσεις τις οποίες έχει υποβάλει το Επιστημονικό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά και το ονοματολογικό αλλά κυρίως τα θέματα οριοθετήσεων με την Τουρκία, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Διότι μόνο έτσι θα διαπιστωθεί εάν πράγματι οι απόψεις του κ. Ροζάκη, σύμφωνα με τις οποίες το «Καστελλόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα και κο­ντά στην Τουρκία» και αυτό το χαρακτηριστικό θα κρίνει και τα δικαιώματά του σε θαλάσσιες ζώνες, έμεναν προσωπικές απόψεις ή αν αποτελούσαν πρόταση ενός θεσμικού οργάνου για τη διαμόρφωση της επίσημης πολιτικής της χώρας.

Διότι δεν είναι λίγες οι πολιτικές ηγεσίες που έμπαιναν στον πειρασμό να χρησιμοποιούν τον Χρήστο Ροζάκη και άλλους με αντίστοιχες θέσεις και απόψεις ώστε να διαμορφώνουν το κλίμα στην κοινή γνώμη και όταν οι αντιδράσεις οξύνονταν τους… θυσίαζαν, όπως έγινε με την εξώθηση σε παραίτηση του Χρήστου Ροζάκη, όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του στενού φίλου του Κώστα Σημίτη.

Όμως εξίσου ανησυχητικά είναι και όσα συμβαίνουν με την προβολή της Γερμανίας και της ίδιας της κ. Μέρκελ ως μεσολαβητών στα ελληνοτουρκικά.

Όπως αποκαλύφθηκε, το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν έγινε έπειτα από μεσολάβηση της γερμανίδας κα­γκελαρίου, ενώ σε αυτό αναφέρθηκε και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου στην επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα. Εμφανίστηκε μάλιστα πρόθυμος, όπως είπε, για διάλογο με την Ελλάδα με τη διαμεσολάβηση και των Γερμανών για «τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου, του Αιγαίου».

Και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο γερμανός ΥΠΕΞ κ. Μάας έσπευσε να δείξει τον δρόμο του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, συμπληρώνοντας βεβαίως ότι χωρίς την α­ντιμετώπισή τους δεν θα μπορεί να προχωρήσουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, που αποτελούν προτεραιότητα για τη γερμανική προεδρία της ΕΕ.

Για ποιον διάλογο ομιλεί ο κ. Μάας και ποιος τον έχει εξουσιοδοτήσει για τέτοιου είδους προτάσεις; Και θα πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη να ανατεθεί στη Γερμανία, η οποία έχει προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν και σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία και από την οποία εξαρτάται οικονομικά η Ελλάδα λόγω των Μνημονίων, η μεσολάβηση για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου για την «Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο». Συνεπώς, θα πρέπει ρητά και ξεκάθαρα η κυβέρνηση να απαντήσει εάν έχει αναθέσει στη Γερμανία και στην κ. Μέρκελ αυτόν τον ρόλο μεσολαβητή.

Η γερμανική προεδρία δεν θέλει μπελάδες και ήταν εμφανής η προσπάθεια του κ. Μάας να δώσει θετική προοπτική για τις σχέσεις με την Τουρκία, που όμως θα πρέπει να υπερπηδήσουν το σοβαρό εμπόδιο που αφορά τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και το Βερολίνο, αντί να καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών-μελών και τις θαλάσσιες ζώνες τους, που είναι ευρωπαϊκές θαλάσσιες ζώνες, προτείνει διάλογο, όπου βεβαίως ο επιτιθέμενος αντιμετωπίζεται ισότιμα με τον αμυνόμενο…

Την τελευταία φορά που η Ελλάδα δέχτηκε τα… συγχαρητήρια του Βερολίνου ήταν όταν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της κ. Μέρκελ και έλυσε το Σκοπιανό με τη Συμφωνία των Πρεσπών… Όμως ας έχουν όλοι υπόψη τους ότι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό δεν είναι Σκοπιανό…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: Eurokinissi


Σχολιάστε εδώ