Τι έχει χάσει έως τώρα ο τουρισμός μας…

Τι έχει χάσει έως τώρα ο τουρισμός μας…

Δεν λέει να… ξημερώσει για τον τουρισμό μας, που είναι από τους μεγάλους τροφοδότες της ελληνικής οικονομίας, ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της. Μέχρι τώρα έχουν χαθεί ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο μισός Ιούλιος.

Η προσφορά του εσωτερικού τουρισμού πέρυσι ήταν:

• Στα ξενοδοχειακά καταλύματα 952.405 διανυκτερεύσεις τον Μάιο, 1.287.677 διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο, 1.734.546 διανυκτερεύσεις τον Ιούλιο και 2.416.241 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο.
Μια δεύτερη σημαντική απώλεια αφορά τις μισθώσεις εξοχικών κατοικιών, ιδιαίτερα στους πολυδιαφημισμένους νησιωτικούς προορισμούς.

96,2% μείον οι ταξιδιώτες τον Απρίλιο!
Κακό ποδαρικό έκανε ο Απρίλιος: Ήρθαν μόνο 37.600 ταξιδιώτες από 982.000 που είχαν έρθει την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήτοι, βουτιά 96,2%! Οι δε ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν μόλις 7 εκατ. από 544 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο φέτος τον Απρίλιο κατέγραψε πλεόνασμα 5 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 211 εκατ. ευρώ πέρυσι.

4,46 δισ. θα χάσουν τα ξενοδοχεία!
Η πανδημία προκαλεί ζημία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό μας. Η τουριστική αγορά υπολογίζει φέτος τον κύκλο εργασιών στο 25% της περσινής κίνησης, διατηρεί όμως επιφυλάξεις, καθώς το ποσοστό μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και στο 20%. Το 2019 ο συνολικός τζίρος ήταν 22 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες των ελληνικών ξενοδοχείων το 2020 θα φτάσουν στα 4,46 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΥ Ελλάδος. Για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας η απώλεια του τζίρου εκτιμάται φέτος σε 1,2 δισ. ευρώ και για τα εποχικής λειτουργίας σε 3,26 δισ. ευρώ.

78% μείον οι διεθνείς αφίξεις!
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν μέχρι και κατά 78%! Σε ερωτήσεις της Airbnb στη Γερμανία οι τρεις στους πέντε απάντησαν ότι δεν θα απομακρυνθούν πολύ από τη βάση τους, κάνοντας ταξίδι σε απόσταση 80 – 320 χιλιομέτρων.

Στις ΗΠΑ οι μισοί σχεδόν είπαν ότι από τη στιγμή που θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί θα ξεκινήσουν για κάποιον προορισμό στον οποίο θα φτάνουν μετά από ένα ημερήσιο ταξίδι.

Μέρκελ: Αρκεί να υπάρχει χρήμα…
Η TUI προαναγγέλλει ότι από τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι αφίξεις τουριστών σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία και Βουλγαρία.

Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο καθένας μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του τη χαρά για διακοπές στη Μαγιόρκα ή στην Ελλάδα, «αλλά εάν παρατηρήσει κανείς τα οικονομικά μεγέθη, δεν ξέρω εάν οι ελπίδες συμβαδίζουν με την πραγματικότητα».

Πέντε φορές χειρότερη…
«Η κατάσταση στον τουρισμό είναι η χειρότερη που έχουμε δει ποτέ. Μέχρι τώρα η χειρότερη από τις κρίσεις που έχουν χτυπήσει τον τουρισμό ήταν η χρηματοπιστωτική το 2008. Η σημερινή είναι πέντε φορές ισχυρότερη», επισημαίνει η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) Γκλόρια Γκεβάρα. Και υπογραμμίζει:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση. Έχει πλεονεκτήματα διότι, ενώ ορισμένες χώρες χτυπήθηκαν πολύ από τον ιό και επηρεάστηκε αρνητικά η φήμη τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα έκανε εξαιρετική δουλειά, περιορίζοντας την εξάπλωση του ιού».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ