Μυστικές συνομιλίες στο Βερολίνο για Αν. Μεσόγειο…

Μυστικές συνομιλίες στο Βερολίνο για Αν. Μεσόγειο…

Παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από την γερμανική προεδρία της Ε.Ε. για να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στα πλαίσια αυτά, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στο Βερολίνο κλήθηκε ινκόγκνιτο ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν. Ο Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα προ δεκαημέρου και είχε πολύωρες συζητήσεις στην καγκελαρία, με στενούς συνεργάτες της κ. Μέρκελ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται, κλήθηκε προ δεκαημέρου στο Βερολίνο, για συνομιλίες στην Καγκελαρία, ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, βρέθηκε ινκόγκνιτο προ δεκαημέρου στη γερμανική πρωτεύουσα και είχε πολύωρες συζητήσεις με στενούς συνεργάτες της κ. Μέρκελ. Στην ατζέντα των συζητήσεων τα ευρωτουρκικά, αλλά πρωτίστως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος αξιωματούχος παρουσίασε τις γνωστές τουρκικές θέσεις και υποστήριξε στους Γερμανούς συνομιλητές του πως η Άγκυρα “έχει δικαιώματα στην περιοχή” και ότι οι σχεδιασμοί θα εφαρμόζονται. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι αποκόμισαν την εντύπωση πως η κατοχική δύναμη είναι αποφασισμένη ακόμη και να κόψει το ήδη τεντωμένο σχοινί. Η επιλογή να προσκληθεί ο Καλίν δεν θεωρείται τυχαία, καθώς είναι ως να συνομιλούσαν με τον ίδιο τον Ερντογάν. Η προσπάθεια της Γερμανίας θα συνεχιστεί και ήδη ακολούθησε και η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, καθώς και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (μαζί με τον συνάδελφό του για τον Τουρισμό) στο Βερολίνο, την περασμένη Πέμπτη.

Είναι προφανές πως οι κινήσεις αυτές της Γερμανίας έχουν σχέση με τη διαχείριση της Προεδρίας στην Ε.Ε. Το μεγάλο στοίχημα για το Βερολίνο είναι να μην “εκραγεί η βόμβα” στην περιοχή στη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και να υπάρξουν στρατιωτικές συγκρούσεις.  Γι’ αυτό και πριν ακόμη αναλάβει την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια προσπάθεια με παρεμβάσεις, τόσο δημόσιες όσο και παρασκηνιακές, με στόχο να προσεγγίσει τους εμπλεκόμενους για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Είναι σαφές ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ανησυχία υπάρχει και για τα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη. Κυρίως εάν υπάρξει ένας γενικευμένος πόλεμος με χώρες της περιοχής. Ακόμη, σε σχέση με το μεταναστευτικό, υπάρχει ο φόβος πως εάν η Τουρκία ελέγξει τη Λιβύη, θα εκβιάζει και θα απειλεί την Ευρώπη, καθώς θα έχει το κλειδί για τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.

Την ίδια  ώρα, πάντως, που διαδραματίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, θα επισκεφθεί την Τουρκία αύριο Δευτέρα. Ο κ. Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Αθήνα και Λευκωσία, επιχειρεί να πάρει το «χρίσμα» του εν δυνάμει μεσολαβητή. Αυτό μπορεί να γίνει εάν πάρει την εντολή από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μέχρι τότε, θα έχει μια πλήρη εικόνα με τις προθέσεις των εμπλεκόμενων. Επιδίωξη του είναι να υπάρξει μια  εφ όλης της ύλης συζήτησης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Άγκυρα αναμένεται ότι θα κάνει την επίσκεψη του δύσκολη κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα της Κύπρου, με την οποία η κατοχική δύναμη δεν συζητά καθώς ως γνωστό θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως… εκλιπούσα.

Προτιμούν Τουρκία αντί Ρωσία στη Λιβύη

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, η στάση διαφόρων κρατών-μελών της Ε.Ε. στη λιβυκή κρίση δημιουργεί ερωτηματικά. Η θέση της πλειοψηφίας είναι πως προτιμούν τον έλεγχο της χώρας να τον έχει η Τουρκία παρά η Ρωσία. Πλην της Ελλάδος, της Κύπρου, της Γαλλίας και μερικών άλλων κρατών, τα υπόλοιπα φαίνεται να λειτουργούν με αντιρωσικά αντανακλαστικά, μη μπορώντας ή δεν θέλουν, να αξιολογήσουν τα δεδομένα στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία ελέγξει πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό τη Λιβύη.

Μια τέτοια εξέλιξη, επικράτησης της Άγκυρας, την εδραιώνει ως μεγάλο παίκτη στην περιοχή, όπως είναι οι σχεδιασμοί του Ερντογάν, θα έχει πρόσβαση στα πετρέλαια της χώρας καθώς και ρόλο στην ανασυγκρότησή της. Πολιτική, στρατηγική και οικονομική δύναμη. Το τρίπτυχο της επεκτατικής πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν.

Πηγή: philenews.com


Σχολιάστε εδώ