Σμήνος φλαμίνγκο «βάφει» ροζ τον υγροβιότοπο του Αγίου Μάμα (video)

Σμήνος φλαμίνγκο «βάφει» ροζ τον υγροβιότοπο του Αγίου Μάμα (video)

Σμήνος φλαμίνγκο «βάφει» ροζ τον υγροβιότοπο του Αγίου Μάμα, πριν από τη διώρυγα της Ποτίδαιας, στη Χαλκιδική. Εδώ και αρκετά χρόνια φλαμίνγκο μεταναστεύουν στον Άγιο Μάμα, ο υγροβιότοπος του οποίου είναι ενταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών Natura 2000. Στην περιοχή συναντά κανείς επίσης νεροχελίδονα και καλαμοκάνες, όπως επίσης μεγάλη ποικιλία από αρπακτικά και πάπιες.

Τα φοινικόπτερα, με την επιστημονική ονομασία Phoenicopterus roseus, έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια και έκτοτε η παρουσία τους έχει επεκταθεί σε πολλούς υγροτόπους, όπου συναντώνται σε μεγαλύτερους αριθμούς το χειμώνα. Την άνοιξη, τα ενήλικα άτομα πηγαίνουν για την αναπαραγωγή σε αποικίες της Μεσογείου (στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική). Στην Ελλάδα είχαν γίνει προσπάθειες αναπαραγωγής σε υγροτόπους όπως η Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, η Κορώνεια και το έλος Πτελέας, δίχως όμως επιτυχία.

«Η αναπαραγωγή των φοινικοπτέρων στον Άγιο Μάμα είναι σπουδαίο γεγονός, καθώς και στο παρελθόν προσπάθησαν να αναπαραχθούν και σε άλλους υγροτόπους της χώρας μας», αναφέρει η Πηνελόπη Καραγιάννη, ορνιθολόγος και εθελόντρια της Δράσης για την Άγρια Ζωή, που παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια την περιοχή. «Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό το μέρος που επέλεξαν για αναπαραγωγή, τον μικρό αλλά πολύτιμο για τη βιοποικιλότητα υγρότοπο του Αγίου Μάμα, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα από την ανθρωπογενή δραστηριότητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή».

Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ