Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 14 «πράσινες» χώρες

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 14 «πράσινες» χώρες

Ανακοινώθηκε ο κατάλογος της ΕΕ με τις «ασφαλείς χώρες» από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος τουριστών.  Ποιες χώρες έμειναν εκτός.

Ανοίγουν και επίσημα αύριο, Τετάρτη 1η Ιουλίου, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανακοινώθηκαν οι ξένες χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.

Ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει το BBC, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να προσθέσει στη «λευκή λίστα» και την Κίνα, σε περίπτωση που το Πεκίνο ανοίξει τα σύνορα της χώρας και για τους Ευρωπαίους.

Σημειώνεται ότι η λίστα θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες και για να συμπεριληφθεί μια χώρα σε αυτή θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα της να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ.

Παράλληλα, ελεύθερα είναι πλέον τα ταξίδια εντός ΕΕ στη ζώνη Σένγκεν με τα 27 μέλη συνήθως επιτρέπουν τη διέλευση συνόρων χωρίς διαβατήρια για πολίτες της ΕΕ.  Το θέμα πλέον είναι η εφαρμογή της λίστας, η οποία δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Απαγόρευση εισόδου σε τουρίστες από Βρετανία, Σουηδία στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, στο χθεσινό συμβούλιο που έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το άνοιγμα του τουρισμού, αποφασίστηκε επίσης να παραταθεί ως τις 15 Ιουλίου η απαγόρευση απευθείας πτήσεων από τη Σουηδία και τη Βρετανία λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου των εν λόγω χωρών.

Στο συμβούλιο συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών, www.mfa.gr) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, πριν ταξιδέψουν τουρίστες από το εξωτερικό στη χώρα μας, ως τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν από το check-in.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο κωδικός που θα λαμβάνουν ονομάζεται QR-code, το οποίο θα είναι ένα εικονογράφημα που θα μπαίνει σε ειδικό λογισμικό με αλγόριθμο, μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται σε ποια κατηγορία επικινδυνότητας ανήκουν. Έτσι, όπου χρειάζεται, οι ειδικοί θα προχωρούν σε στοχευμένους ελέγχους στο αεροδρόμιο.

Τι θα περιέχει το QR-code:

Τόπο διαμονής 
Χώρα αναχώρησης
Ενδιάμεσο σταθμό
Αεροδρόμιο προορισμού
Ξενοδοχείο ή κατάλυμα διαμονής

Οι ελεγχόμενοι ταξιδιώτες θα τοποθετούνται σε άλλες εφαρμογές του ίδιου λογισμικού. Θα τοποθετούνται σε έναν χάρτη καταχώρηση τουριστών, όπου θα εμπεριέχονται τα επιδημιολογικά φορτία της περιοχής, τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια καραντίνας, ο αριθμός κλινών και ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και περιφέρεια, τα κρούσματα ανά δήμο και περιφέρεια και ο αριθμός πτήσεων και η επιτήρηση τουριστών που βρίσκονται σε καραντίνα.

Όταν όλα αυτά «κοκκινίσουν», ο συναγερμός κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού γίνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, οι τουρίστες θα μπορούν να εντοπιστούν ανά πάσα στιγμή και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.

Πηγή: newpost.gr


Σχολιάστε εδώ