Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα!

Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα!

Φοβάται η κυβέρνηση την κοινωνική αντίδραση

-Χουντικές διατάξεις στον νόμο για τις πορείες!

«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζουν πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για πορείες – συγκε­ντρώσεις. Ρυθμίσεις που προδιαγράφουν ένα εξόχως αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, παραπέ­μπουν στην περίοδο της δικτατορίας και καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές τις δημόσιες μαζικές διαμαρτυρίες.

Η κυβέρνηση προβάλλει ως βασικό επιχείρημα την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής του κέντρου της Αθήνας. Ποντάρει δε στην… αγανάκτηση των πολιτών για την ταλαιπωρία στην οποία συχνά – πυκνά υποβάλλονται από τις πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου έχει προ πολλού ολοκληρωθεί και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή –εκτός απροόπτου– εντός του Ιουλίου. Όπου η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ενδεχομένως της Ελληνικής Λύσης. ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ έχουν ήδη προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου να μην προχωρήσει, ενώ εξίσου αρνητική θα είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25.

Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για έξαρση κοινωνικών αντιδράσεων λόγω της πολιτικής που ακολουθεί αλλά και των συνεπειών της ύφεσης και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που να απαγορεύει τις μαζικές διαμαρτυρίες. Την ίδια στιγμή, στα συνδικάτα επικρατεί αναβρασμός και προετοιμάζονται για δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. «Θέλουν να καταργήσουν τις διαδηλώσεις», υπογραμμίζουν παράγοντες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και τονίζουν ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα περάσει, θα πέσει στους δρόμους»! Τις επόμενες ημέρες οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν την κατάσταση και να στείλουν τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Θυμίζουν τη δικτατορία!
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αναγνωρίζει το δικαίωμα στις αστυνομικές δυνάμεις, αν κρίνουν ότι απειλείται η δημόσια ασφάλεια, να επεμβαίνουν με βίαιο τρόπο και να διαλύουν πορείες ή διαδηλώσεις. Το ίδιο θα μπορούν να κάνουν και στις περιπτώσεις που οργανώνονται συγκεντρώσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απαγορευτικό από την Ελληνική Αστυνομία. Μία ακόμη επίμαχη διάταξη προβλέπει την ύπαρξη οργανωτή, ο οποίος θα ορίζεται από το συνδικάτο που οργανώνει την πορεία και ο οποίος θα συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές όσον αφορά το ύφος της διαδήλωσης και τον χώρο που θα καταλαμβάνει στον δρόμο ή σε κάποια πλατεία.

Τα πράγματα καθίστανται ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς με βάση την ίδια διάταξη ο οργανωτής θα έχει ποινικές και αστικές ευθύνες στην περίπτωση που στη διάρκεια της πορείας (διαδήλωσης) σημειωθούν επεισόδια ή καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας. Υπό αυτό το πλαίσιο, είναι απίθανο κανείς να δεχθεί να αναλάβει τον ρόλο του οργανωτή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ