Η πολιτική παραδόθηκε στη σκανδαλολογία!
-Σφάζονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Στη δίνη της σκανδαλολογίας, που παραπέμπει σε άλλες ζοφερές περιόδους, έχει περιέλθει η πολιτική ζωή του τόπου, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες μέσα σε ένα κλίμα πρωτόγνωρης οξύτητας και πόλωσης.
Αποκαλύψεις για συνωμοσίες και εξωθεσμικές κινήσεις (πρωτοβουλίες), καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, υποκλοπές συνομιλιών επιβαρύνουν περαιτέρω την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Την ίδια στιγμή η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στα σκοτεινά νερά της ύφεσης, ενώ ο Τ. Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις του και εποφθαλμιά μέρος της ελληνικής κυριαρχίας.
Οι εξελίξεις στην Προανακριτική και συγκεκριμένα η δημοσιοποίηση από τον επιχειρηματία
Σάμπυ Μιωνή του ηχητικού με παλαιότερη συνομιλία του (2016) με τον τότε υπουργό Ν. Παππά ήταν αυτές που… έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Οι αναφορές του τελευταίου όσον αφορά τις δραστηριότητες του τότε αναπληρωτή υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μιλήσει για την ύπαρξη «παρακράτους» που είχε στηθεί την περίοδο 2015 – 2019. Στοχεύοντας δε τον Παππά έβαλαν στο στόχαστρό τους τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, λόγω της πολύ στενής σχέσης (συνεργασίας) που είχαν οι δύο άνδρες. Επιχειρηματολογία που στην πορεία υιοθέτησε και το Κίνημα Αλλαγής, βάζοντας κι αυτό στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό.
Αντιδρώντας ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά έκανε λόγο για αντιπερισπασμό και ότι στην ουσία η κυβέρνηση… κάνει θόρυβο για να καλύψει τα δικά της σκάνδαλα και πρωτίστως αυτό με τα χρήματα (20 εκατ. ευρώ) που δαπανήθηκαν στην καμπάνια για την πανδημία. Στην πορεία απέδωσε τις κινήσεις της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις συνέπειες της ύφεσης. Μιλώντας, μάλιστα, στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η αδυναμία της να διαχειριστεί την κρίση την οδηγεί στην επιλογή «να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας». Υπογράμμισε δε ότι «οι παρακρατικές πρακτικές δεν θα καλύψουν την ύφεση και τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη».
Οι εξελίξεις σχετικά με τη Novartis και συγκεκριμένα τον συμβιβασμό (με χρηματική αποζημίωση) στον οποίο κατέληξε η εταιρεία με τις ΗΠΑ πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης με ανταλλαγή κατηγοριών. Με την κυβέρνηση αλλά και το Κίνημα Αλλαγής να κάνουν λόγο για κατάρρευση της σκευωρίας, καθώς δεν προέκυψε καμία εμπλοκή έλληνα πολιτικού, και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «δικαίωση», με αφορμή την αναφορά στο κείμενο του συμβιβασμού για εμπλοκή αξιωματούχων στην Ελλάδα στο σκάνδαλο.
Όλα τα παραπάνω έχουν δυναμιτίσει στον μέγιστο βαθμό το πολιτικό κλίμα και είναι απορίας άξιον πώς, αν κι εφόσον παραστεί (εθνική) ανάγκη, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας και θα συνεννοηθούν για κρίσιμα θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της χώρας.
Φωτό: makeleio.gr