Έχουν αποφασίσει την παραπομπή του Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Έχουν αποφασίσει την παραπομπή του Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Προδιαγεγραμμένη πρέπει να θεωρείται, με βάση τις πληροφορίες από βουλευτές της πλειοψηφίας, η παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της Προανακριτικής Επιτροπής τις τελευταίες ημέρες επιβεβαίωσαν –όπως σημειώνουν– την αρχική διαπίστωση, σύμφωνα με την οποία από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης μετήλθε εξωθεσμικές μεθόδους και διαδικασίες στην υπόθεση της Novartis.

Για «προειλημμένη απόφαση» με αμιγώς πολιτικά κριτήρια μιλάει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Ωστόσο, βουλευτές και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Προανακριτική επαρκούν προκειμένου ασκηθούν διώξεις. Και επισημαίνουν τον κίνδυνο η υπόθεση να οδηγηθεί σε φιάσκο, εξέλιξη που θα συνιστά ισχυρό πλήγμα στο κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Μετά την θορυβώδη, όσο κι επεισοδιακή αποχώρηση του Δ. Παπαγγελόπουλου, την περασμένη Πέμπτη, η Προανακριτική ολοκλήρωσε ουσιαστικά τις εργασίες της και –σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα– πρόκειται να παραδώσει το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Στη συνέχεια θα συνέλθει η Ολομέλεια προκειμένου να πάρει την απόφαση περί παραπομπής ή μη του πρώην υπουργού.

Η απόφαση του τελευταίου να αποχωρήσει λίγο πριν αρχίσει να απαντάει στις ερωτήσεις των βουλευτών αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή υπογράμμιζε την πρόθεσή του να φτάσει μέχρι το τέλος και να αποκαλύψει τα σκοτεινά σχέδια των κατήγορών του.

Τόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος, όσο και ο συνήγορός του Δ. Τσοβόλας κατήγγειλαν κατάφωρη παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων τους. Με το επιχείρημα ότι η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημά τους να κληθούν συγκεκριμένοι μάρτυρες αλλά και για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Αιτιολογώντας την αποχώρησή του από την Επιτροπή, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι το έκανε για να μη νομιμοποιήσει την πολιτική δίωξή του. Από την πλευρά του, ο συνήγορός του Δ. Τσοβόλας υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει σχέδιο, το οποίο εξυφάνθηκε πριν από πολύ καιρό με καθοδηγητές βουλευτές της ΝΔ. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε θυμίζει εκείνη του βρώμικου ’89».

Στη διάρκεια της κατάθεσής του –πριν αποχωρήσει– ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι όποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε ως υπουργός για το ζήτημα της Novartis ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δεν παρενέβη ποτέ στο έργο του. Κράτησε αποστάσεις από τον Ν. Παππά σε ό,τι έχει να κάνει με τον Σάμπυ Μιωνή, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν περιήλθε στη κατοχή του στοιχείο περί χρηματισμού του Αντ. Σαμαρά.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ