Επιστολή Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας προς Λ. Αυγενάκη
H Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας έστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με το Μητρώο Σωματείων, την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση των σωματείων και τις εκλογές των Ομοσπονδιών.
Η επιστολή στέκεται περισσότερο στο θέμα των σωματείων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι εν μέσω πανδημίας και υπό το κράτος ασφυκτικών προθεσμιών για υποβολή, καθιστά ανεφάρμοστη την ορθή εφαρμογή του Μητρώου. Στην ίδια επιστολή συμπεριλαμβάνονται και οι προτάσεις της ΕΟΤ.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επιστολή:
Τα σωματεία είναι το κύτταρο του αθλητισμού και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση. Τα σωματεία-μέλη μας, χωρίς να έχουν καταφέρει ακόμα να επαναλειτουργήσουν, γιατί οι χώροι τους μπορούν με τα νέα πρωτόκολλα να φιλοξενήσουν μόλις 3-4 αθλητές, χωρίς κανένα έσοδο από το Μάρτιο και μη υπάρχουσας καμιάς πρόβλεψης για επανεκκίνηση πριν από το Σεπτέμβριο (και αυτό με την προϋπόθεση να μην υπάρξει νέο κύμα του Κορωναϊού), χωρίς να έχουν καταφέρει ορισμένα ακόμα να κάνουν εκλογές, που αναβλήθηκαν λόγω της καραντίνας, αδυνατούν να ανταποκριθούν σε όσα τους ζητάει η Γ.Γ.Α.
Τα σωματεία των μικρών αριθμητικά αθλημάτων, όπως είναι το δικό μας, δεν έχουν στελέχη που συναντά κάποιος σε μεγάλα σωματεία.
Πολλές φορές ένας άνθρωπος μπορεί είναι ταυτόχρονα παράγοντας, λογιστής, δικηγόρος, έφορος και προπονητής.
Ο συνολικός αριθμός αθλητών της δύναμής τους δεν υπερβαίνει συνήθως τους 15-20.
Οι προπονητές που κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν κυρίως να προσφέρουν στο άθλημα, πολλές φορές, όχι μόνο δεν πληρώνονται, αλλά πληρώνουν, για να καλυφθούν τα έξοδα για αγορές υλικών, που κάθε άλλο παρά αμελητέο ως έξοδο είναι ώστε το σωματείο τους να μπορέσει να επιβιώσει. Με όλη αυτή την πίεση που τους ασκούμε και μην επιτρέποντας να παράσχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, είναι σαν να τους αναγκάζουμε να τα παρατήσουν, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών σωματείων και συρρίκνωση του αθλήματος.
Σίγουρα για τα σωματεία μια οικονομική ενίσχυση είναι μία είδηση που κανένας δεν θα αρνηθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Αλλά με τα υπάρχοντα προβλήματα η μόνη λύση είναι να δοθούν μόνιμες λύσεις που θα τα βοηθήσουν να είναι βιώσιμα.
Άλλωστε, είναι αρκετά τα παραδείγματα που και η ίδια η Γ.Γ.Α. , η οποία έχει στην διάθεσή της μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε αντίστοιχες υποχρεώσεις της. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:
1. Είναι συχνό το φαινόμενο να χάνονται έγγραφα και αρχεία και να πρέπει τα σωματεία να ξανακαταθέσουν όλα τα έγγραφα από την αρχή, για να πάρουν την επικύρωση της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης που την είχαν ήδη. Εκκρεμότητες που χρονίζουν ως τα σήμερα για πολλά Σωματεία.
2. Οι προπονητές μας είναι οι μισοί καταγεγραμμένοι στο άθλημα της σκοποβολής παρά το γεγονός ότι έχουμε ενημερώσει για το θέμα αυτό το αρμόδιο τμήμα πολλές φορές, ενώ οι προπονητές που έχουν αποκτήσει την άδεια τους από την ΓΓΑ πρόσφατα δεν εμφανίζονται καθόλου στο σύστημα με αποτέλεσμα και στις 2 περιπτώσεις τα σωματεία να μην μπορούν να τους βρουν και να τους δηλώσουν. Υπενθυμίζουμε ότι για να μπορέσουν να κάνουν προεγγραφή στην πλατφόρμα της ΓΓΑ για το Μητρώο Σωματείων, απαιτείται υποχρεωτικά η δήλωση του προπονητή, αν το σωματείο έχει ανήλικους αθλητές.
3. Η ΓΓΑ μπαίνει στην διαδικασία να ελέγξει θέματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητάς της, όπως οι φορολογικές δηλώσεις, οι πληρωμές των προπονητών ή οι δικαστικές εκκρεμότητες σε σωματεία που καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους αρνούμενη τη χορήγηση Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης ή σε σωματεία τα οποία έχουν ήδη αθλητική αναγνώριση αρνούμενη την χορήγηση βεβαιώσεων που είναι απαραίτητες για ενέργειες όπως η παραχώρηση χώρων από Δήμους.
Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρξει ένα ξεκάθαρο τοπίο και μια σαφής εικόνα για τα σωματεία και προκειμένου να αποφευχθούν δικαστικές περιπλοκές και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, η Ε.Ο.Τ. προτείνει όπως στις επερχόμενες αρχαιρεσίες, με διάταξη, που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσετε, να οριστεί ότι, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, στις αρχαιρεσίες να ψηφίσουν τα σωματεία που κατά το προηγούμενο έτος 2019 είχαν συμμετάσχει στους προβλεπόμενους από τη σχετική διάταξη του αθλητικού νόμου 2725/1999 αγώνες με τον οριζόμενο στη διάταξη αριθμό αθλητών (20 για τα ομαδικά και 10 για τα ατομικά αθλήματα).
Μια τέτοια ρύθμιση εκτιμούμε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καιρού μας και θα αποτελέσει μια καθαρή λύση, που θα βοηθήσει στην ομαλή εξέλιξη των επικειμένων διαδικασιών και θα ικανοποιήσει πλήρως το σύνολο της αθλητικής κοινότητας.
Συγχρόνως θεωρούμε επιβεβλημένο να δοθεί από τη ΓΓΑ ένας εύλογος χρόνος (εν είδη τελεσίδικης μεταβατικής περιόδου π.χ. 1 έτος), ώστε να μπορέσουν τα σωματεία να ετοιμάσουν και να υποβάλουν όλα τα ζητούμενα δικαιολογητικά για την απόκτηση της ΕΑΑ και να τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώνουν όσα έγγραφα λείπουν στο μητρώο σωματείων. Τέλος στην αξιολόγηση των σωματείων για την οικονομική ενίσχυση, να ληφθεί υπόψιν ο αριθμός των ενεργών αθλητών και των αθλητών με συμμετοχές σε αγώνες και όχι η ολοκλήρωση εγγραφής στην πλατφόρμα, δεδομένου ότι υπάρχουν θέματα όπως το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και η βεβαίωση από την περιφέρεια τα οποία καθυστερούν λόγω απαιτούμενων εγκρίσεων και υπερβολικού φόρτου εργασίας. Η Ομοσπονδία μας είναι στη διάθεση της ΓΓΑ για την αποστολή όλων των πληροφοριών που αφορούν την αγωνιστική δράση του κάθε σωματείου που ουσιαστικά υποδηλώνει την πραγματική του προσφορά στο άθλημα.
Ολόκληρη η επιστολή στην ιστοσελίδα https://www.archery.org.gr/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ