Συνεχίζεται και εντείνεται η αναταραχή στην Ακαδημία

Οι αναταράξεις και οι συ­γκρούσεις στην Ακαδημία Αθηνών άρχισαν με την παράλειψη της σημερινής Προέδρου Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη να συγκαλέσει την Ολομέλεια και να προχωρήσει στην εκλογή των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρο-Βιολογικού Κέντρου της Ακαδημίας (ΙΙΒΕΑΑ), που, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο, εκλέγονται από την Ολομέλεια.

Τα άλλα πέντε μέλη του ΔΣ εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από την Α΄ Τάξη Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας. Αυτό είχε γίνει ήδη από τον Νοέμβριο του 2019.

Ένα δεύτερο βήμα παρανομιών και αυθαιρεσιών της Προέδρου ήταν η ακύρωση της εκλογής των πέντε μελών του ΔΣ του ΙΙΒΕΑΑ, που είχαν εκλεγεί από την Α΄ Τάξη των Θετικών Επιστημών και ο διορισμός άλλων στη θέση τους, με απόφαση της Συγκλήτου. Η Σύγκλητος είναι αμελές όργανο, το οποίο παίρνει αποφάσεις για τρέχοντα θέματα, όταν δεν συνέρχεται σε ολομέλεια η Ακαδημία. Προφανώς, η Σύγκλητος δεν μπορεί να υποκαθιστά την Ολομέλεια για σημαντικά θέματα, όταν πρόκειται ιδίως για θέματα για τα οποία δεν υπάρχει συναίνεση και ομοφωνία. Με την ίδια λογική, η Σύγκλητος εξέλεξε και τα άλλα δύο μέλη του ΔΣ, επιφυλασσόμενη να φέρει προς επικύρωση την εκλογή τους στην Ολομέλεια. Κινητήριος μοχλός των διαδικαστικών αυτών μεθοδεύσεων, με παραγνώριση της νομιμότητας και των κανονισμών της Ακαδημίας, θεωρείται ο 89χρονος Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας κ. Πετράκος, ο οποίος μετά τη συμπλήρωση δεκαετούς θητείας επιθυμεί, παρά την ηλικία του, και νέα παράταση. Η Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Μπενάκη προέβη για χάρη του σε μια ακόμη παρανομία. Παρέτεινε προσωρινά τη θητεία του, αγνοώντας το άρθρο 46 του Κανονισμού της Ακαδημίας, που προβλέπει τη νόμιμη αντικατάστασή του μέχρι τη σύγκληση της Ολομέλειας, που είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για ενδεχόμενη παράταση της θητείας του.

Για να συγκαλύψει τη νέα παρανομία η Πρόεδρος της Ακαδημίας προσέφυγε στο εποπτεύον υπουργείο Παιδείας και ζήτησε κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την ευκαιρία του κατατεθέντος νομοσχεδίου για την Εκπαίδευση. Η τροπολογία έγινε δεκτή και υπεγράφη από τέσσερις υπουργούς. Το υπουργείο Παιδείας, που έχει δικαίωμα ελέγχου μόνο της νομιμότητας των πράξεων της Ακαδημίας, η οποία, κατά τα άλλα, είναι ανεξάρτητη, έγινε συνεργός παρανομίας της Προέδρου, αντί να παραμείνει αυστηρός ελεγκτής της νομιμότητας των πράξεων και αποφάσεων της Ακαδημίας.

Οκτώ Ακαδημαϊκοί, μεταξύ αυτών τέσσερις πρώην Πρόεδροι και ο σημερινός Αντιπρόεδρος, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των πράξεων της Προέδρου και της Συγκλήτου, ως παρανόμων και ως αποφάσεων καθ’ υπέρβαση εξουσίας. Ενώ όμως η τροπολογία έδωσε στην Πρόεδρο την εξουσία της «νομιμοποίησης» των αποφάσεών της και των αποφάσεων της Συγκλήτου, η κ. Μπενάκη έσπευσε να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Ακαδημίας, εν μέσω κορονοϊού, στις 18 Ιουνίου, ενώ η Ακαδημία, κατά πάγια νομοθεσία της, διακόπτει κάθε χρόνο τις εργασίες της, για τις θερινές διακοπές, στις 14 Ιουνίου. Πολύ περισσότερο όταν τίθεται φέτος το θέμα του κορονοϊού, για το οποίο υπάρχει γνωμοδότηση των αρμοδίων ότι, ως ευπαθής ομάδα, δεν πρέπει το σώμα των Ακαδημαϊκών να εκτεθεί πρόωρα σε κινδύνους με συνεδριάσεις Ολομέλειας. Διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό πολλοί Ακαδημαϊκοί με επιστολές τους στην Πρόεδρο και δήλωσαν ότι αδυνατούν να παραστούν. Αδυνατούν επίσης, εξ αντικειμένου, να παραστούν τρεις Ακαδημαϊκοί που βρίσκονται αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, λόγω της διακοπής των πτήσεων.

Η σπουδή της Προέδρου να συ­γκαλέσει Ολομέλεια, παρά τη νέα παρανομία που διαπράττει, συνδέεται με την επιδίωξή της να εξασφαλίσει επικύρωση για την παράταση της θητείας του 89χρονου Γραμματέα, επικύρωση των αυθαιρεσιών στο θέμα των μελών του ΔΣ του ΙΙΒΕΑΑ και τη δημιουργία νέων δεδομένων πριν από την εκδίκαση της προσφυγής των οκτώ Ακαδημαϊκών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΙΙΒΕΑΑ, με επιστολή του προς τους υπουργούς Αναπτύξεως, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Έρευνας και Τεχνολογίας, με ημερομηνία 10 Ιουνίου 2020, εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του «σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ». «Παρά τις σαφείς αναφορές του Νομοθέτη», σημειώνει, «για τη διαδικασία εκλογής του νέου ΔΣ, ένα χρόνο μετά, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, οδηγώ­ντας σε Διοικητική και Ερευνητική ανωμαλία στη λειτουργία του Ιδρύματος, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία το ΙΙΒΕΑΑ καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, που θα καθορίσουν τη μακρόχρονη πορεία του».

Μένει κανείς κατάπληκτος από όσα συμβαίνουν στο πιο εμβληματικό Ίδρυμα της χώρας. Η Ακαδημία θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα σεβασμού των νόμων και των κανονισμών και να εμπνέει με την προσήλωσή της στις αρχές και στο πνεύμα της νόμιμης δημιουργικής λειτουργίας. Η κατάπτωση και η παρακμή των προτύπων δεν είναι ανώνυμη. Είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών, αυθαιρεσιών και παρανομιών που διαπράττουν αυτοί που θα έπρεπε να διαφυλάσσουν ως πνευματική παρακαταθήκη τους θεσμούς, τις αρχές και τους κανονισμούς ενός εμβληματικού πνευματικού Ιδρύματος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: https://hcbb.bioacademy.gr


Σχολιάστε εδώ