Κ. Κόλλιας: Φτιάχνετε αναλώσιμους διαχειριστές πληροφοριών!

Κ. Κόλλιας: Φτιάχνετε αναλώσιμους διαχειριστές πληροφοριών!

– Καταγγέλλει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας στην υπουργό Παιδείας

Τον Τσίπρα κατηγορούσαν επειδή υπουργοί του ξήλωναν τα κειμήλια που μας άφησαν οι γεννήτορές μας, αλλά αποδεικνύεται ότι και η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υστερεί στο γκρέμισμα.

Αυτό καταγγέλλει στην ουσία ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας, ο οποίος σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας αναφέρεται στον εξοβελισμό των οικονομικών μαθημάτων και γενικότερα των κοινωνικών επιστημών. Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Οι επιλογές σας, όπως αυτές καταγράφονται και στα ωρολόγια προγράμματα, θα έχουν ως αποτέλεσμα ο μαθητής να μπορεί να κάνει χρήση μόνο της τεχνολογίας, να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται πληροφορίες μέσα από διαδικτυακές λειτουργίες και να διαθέτει μόνο δεξιότητες. Έτσι, ο μαθητής δεν χειραφετείται, αφού κυριαρχεί η επιλεκτικότητα, η εναλλακτικότητα και η αποσπασματικότητα στη διδασκαλία και χάνεται ο στόχος της μάθησης και της γνώσης. Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνονται πολίτες που λειτουργούν μέσα σε μια ευέλικτη αγορά εργασίας ως αναλώσιμοι διαχειριστές πληροφοριών».

Προς ηγεμονικό πρωθυπουργοκεντρισμό!

Σε αυτόν τον… μοντέρνο εκσυγχρονισμό οδηγείται η χώρα με τις αλλαγές που επιχειρεί πίσω από τις κλειστές πόρτες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και δεν πρόκειται για λόγια του αέρα. Το επισημαίνει σε άρθρο του ο επίκουρος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική του ΑΠΘ Γιώργος Καραβοκύρης. Γράφει συ­γκεκριμένα: «Στην καρδιά του επιτελικού, διακρίνεται ήδη μια θεμελιακή πολιτική επιλογή αναφοράς της πολιτικής δράσης σε μια ποσοτικοποιημένη και μετρήσιμη απόδοση, σύμφωνα με έναν αυστηρό και περιοδικό (ετήσιο) προγραμματισμό, που προσδίδει στο εγχείρημα εκσυγχρονιστικό και τεχνοκρατικό χαρακτήρα.

Η αντίληψη αυτή της δημόσιας πολιτικής ‘‘κουμπώνει’’ με την κομβική αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης σε Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, με την έμφαση να δίνεται στις πρακτικές καλής νομοθέτησης, ώστε η πολιτική ύλη να συναρμόζεται με τον νομικό τύπο». «Η διαδικαστική και συγκεντρωτική δομή του επιτελικού δεν πρέπει να εκπέσει στη διόγκωση των γραφειοκρατικών βαρών ή στον ηγεμονικό πρωθυπουργοκεντρισμό, ούτε στην ασύμπτωτη επικοινωνία πολιτικής και διοίκησης». Και καταλήγει με την επισήμανση: «Όσο το κράτος επιστρέφει, σε περιόδους κρίσης, τόσο πιο αυστηρά θα κρίνεται».

Την απόφαση να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαδικασίες για την εγγραφή νεών μελών πήρε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Στον πρώτο γύρο η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν απλά κατώτερη των προσδοκιών της Κουμουνδούρου, ήταν… απογοητευτική. Ακυρώνοντας στην πράξη το… όραμα της διεύρυνσης. Τι θα αλλάξει στον δεύτερο γύρο; Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα εκτιμούν ότι η αυξανόμενη δυσφορία για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ορισμένους τομείς θα ενεργοποιήσει τους πολίτες και θα τους… στείλει στις κατά τόπους οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να εγγραφούν μέλη του κόμματος.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ