ΔΝΤ: Εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος – Τριάντα χρόνια πίσω πήγαν οι οικονομίες των φτωχών χωρών

ΔΝΤ: Εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος – Τριάντα χρόνια πίσω πήγαν οι οικονομίες των φτωχών χωρών

Ισχυρή μείωση του ΑΕΠ θα σημειώσει και η αμερικανική οικονομία, με την ύφεση να προβλέπεται στο 8% το 2020 και την ανάκαμψη στο 4,5% το 2021

Σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 και μικρότερη ανάκαμψή της το 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεωρώντας τις κάπως πιο αισιόδοξες προβλέψεις που είχε εκφράσει τον Απρίλιο.

Το Ταμείο προβλέπει τώρα εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται ότι ξεπερνούν τα 11 τρισ. δολάρια -αντί  των 8 τρισ. δολαρίων που είχε εκτιμηθεί ότι θα απαιτούνταν τον Απρίλιο.

Το δημόσιο χρέος θα υπερβεί για πρώτη φορά  το 100% του ΑΕΠ σε πολλές χώρες  και για τις αναπτυγμένες οικονομίες θα υπερβεί το 130% του ΑΕΠ.

Η Κινα την “σκαπουλάρει” αλλά η Ευρώπη…

Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση για φέτος ύφεση 10,2%  και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

Ισχυρή μείωση του ΑΕΠ θα σημειώσει και η αμερικανική οικονομία, με την ύφεση να προβλέπεται στο 8%. Η Κίνα, προβλέπεται ότι θα αποφύγει την ύφεση, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος.

Πάνω από το 95% των χωρών του κόσμου εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η σημαντική πρόοδος που είχε σημειωθεί στη μείωση της ακραίας φτώχειας στον κόσμο από τη δεκαετία του 1990.

«Πάνω από το 75% των χωρών ξανανοίγουν τώρα τις οικονομίες τους, την ίδια ώρα που η πανδημία εντείνεται σε πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, προσθέτοντας:

«Αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Ωστόσο, απούσης της ιατρικής λύσης, η ισχύς της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαιη και ο αντίκτυπος σε τομείς και χώρες θα είναι ανομοιόμορφος».

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο στο slpress.gr


Σχολιάστε εδώ