Σε εκκαθαρίσεις προχωρεί ο Τσίπρας

Σε εκκαθαρίσεις προχωρεί ο Τσίπρας

-Μπλόκο στον μετασχηματισμό θέλουν να βάλουν οι «53»

Επώδυνη όσο και ταραχώδης προδιαγράφεται η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι σεισμογράφοι της Κουμουνδούρου καταγράφουν τις πρώτες, αισθητές σε όλους, δονήσεις. Εν όψει Συνεδρίου, τα «αντίπαλα στρατόπεδα» προετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα ιδεολογικοπολιτικό μπρα-ντε-φερ, που ως… έπαθλο θα έχει την ηγεμονία του νέου πολιτικού φορέα.

Αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια παράταξη που θα κινείται στα… γεωγραφικά όρια της Κεντροαριστεράς, απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το πολιτικό DNA της. Μετεξέλιξη η οποία περνάει χρονικά από τη διεύρυνση πρωτίστως και δευτερευόντως από τις αλλαγές σε πρόσωπα, δομές και θέσεις.

Προοπτική που κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ιδιαιτέρως δε την ομάδα των «53», οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφή τη διαφωνία τους σε μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο… πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη πέριξ του κ. Τσίπρα αποδίδουν τη διαφωνία τους στο άγχος ότι με τη διεύρυνση θα μειωθεί σημαντικά ο βαθμός επιρροής (τους) στο κόμμα. Με ανάλογο… ενθουσιασμό αντιμετωπίζουν οι «53» και το ενδεχόμενο, μέσα από τον μετασχηματισμό, να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του αρχηγού και να αυξηθούν κι άλλο οι εξουσίες του.

Προειδοποιητικό χαρακτήρα έχει το μήνυμα που έστειλε μέσα από συνέντευξή του σε εβδομαδιαία εφημερίδα ο γραμματέας Π. Σκουρλέτης, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει αρχηγοκεντρικό κόμμα, διότι τότε θα είναι επιρρεπές στη διαπλοκή, τη διαφθορά και θα έχει την… τύχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Η παρέμβαση αυτή του κ. Σκουρλέτη προκάλεσε την έντονη δυσφορία του κ. Τσίπρα, καθώς το «νούμερο 2» του κόμματος εμφανίζεται να κινείται σε διαφορετική από αυτόν κατεύθυνση. Υπάρχει δηλαδή στην πράξη ένα φαινόμενο διαρχίας, που αφενός υπονομεύει τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα και αφετέρου τροφοδοτεί την εσωστρέφεια και τη σύγχυση.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε ότι φαινόμενα διαρχίας δεν μπορούν να υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να πει ή να αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Απάντηση προς τον κ. Σκουρλέτη και την ομάδα των «53» θεωρείται το άρθρο του Χρ. Σπίρτζη σε ημερήσια εφημερίδα («Νέα») με επικεφαλίδα «Κυβερνώσα Αριστερά χωρίς τον Αλ. Τσίπρα δεν υπάρχει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κοινή δήλωση των «πασοκογενών» Αντ. Κοτσακά και Χ. Τσιόκα, που χαρακτήρισαν αναγκαία τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή, καταπώς φαίνεται, θα είναι η γραμμή άμυνας των «προεδρικών» καθ’ οδόν προς το Συνέδριο. Στελέχη προσκείμενα στον κ. Τσίπρα σημειώνουν ότι προϋπόθεση για την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι απλά η διεύρυνση, αλλά η μετεξέλιξή του ως κορμού της δημοκρατικής παράταξης», προσθέτουν. «Ο Τσίπρας είναι ηγετική φυσιογνωμία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγοκεντρικό κόμμα», υπογράμμισε η Ρ. Δούρου, απαντώντας ουσιαστικά στη θεωρία των «προεδρικών», που υποστηρίζουν ότι «ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας».

Τσίπρας: «Λήξαν το θέμα Παπαδημούλη»
Με σημαντική καθυστέρηση –η υπόθεση… σέρνεται αρκετές ημέρες– ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει το θέμα που έχει ανακύψει με την ακίνητη περιουσία του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, αλλά κυρίως με τις αγορές διαμερισμάτων εν μέσω κρίσης, όσο και τη μίσθωσή τους σε πρόσφυγες. Ζήτημα που έχει διχάσει τα στελέχη κι έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα και την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε προχθές (Παρασκευή) με τους ευρωβουλευτές ο κ. Τσίπρας αποδοκίμασε την πρακτική του κ. Παπαδημούλη: «Ο τρόπος που επέλεξε τώρα να επενδύσει τα χρήματα που απέκτησε νόμιμα και όχι παράνομα ήταν λάθος». Πρόσθεσε ωστόσο ότι μετά τη δέσμευσή του ότι τα χρήματα που θα εισπράττει από τα ενοίκια σε πρόσφυγες θα τα διαθέτει σε κοινωνικές δράσεις «το θέμα θεωρείται λήξαν».

Δεν έκανε μάλιστα αποδεκτή την παραίτηση του κ. Παπαδημούλη από επικεφαλής των ευρωβουλευτών. Φοβούμενος ότι ίσως ορισμένοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώξουν να συντηρήσουν στην επικαιρότητα το θέμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο εξής οποιαδήποτε αναπαραγωγή του θέματος θα συνιστά μονάχα αντιπερισπασμό της ΝΔ στην προσπάθειά της να κρύψει τα οικονομικά σκάνδαλά της.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ