Ποιος και γιατί μπλόκαρε τον ανασχηματισμό

Ποιος και γιατί μπλόκαρε τον ανασχηματισμό

Πού το πάει ο Σαμαράς

-Σε τέλμα η κυβέρνηση, ανάστατοι οι βουλευτές

Παραλυτικά φαινόμενα προκαλεί στην κυβέρνηση η παρατεινόμενη φημολογία περί ανασχηματισμού, καθώς υπουργοί και υφυπουργοί έχουν περιέλθει σε κατάσταση αδράνειας, περιμένοντας τα «γεννητούρια» του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο κανείς δεν είναι βέβαιος ούτε για τον χρόνο που θα ανακοινωθεί, ούτε για τα χαρακτηριστικά που θα έχει. Την ίδια στιγμή, τα ήξεις αφήξεις, οι άστοχοι, σχεδόν ερασιτεχνικοί, χειρισμοί ακόμη και από τον Κυρ. Μητσοτάκη έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία και την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα έχουν ενσπείρει αμηχανία αλλά και απογοήτευση στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Το ήδη βαρύ κλίμα έρχονται να επιβαρύνουν περαιτέρω αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το… αλαλούμ με τον ανασχηματισμό είναι αποτέλεσμα των πιέσεων (απαιτήσεων) για συγκεκριμένα πρόσωπα (Βρούτσης, Μηταράκης, Κεραμέως, Βορίδης κ.ά.) που προβλήθηκαν από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Καθώς όλα αυτά σκιαγραφούν το προφίλ ενός ισχυρού κατά τα άλλα πρωθυπουργού (όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις), που φαίνεται να τελεί υπό την εποπτεία ή, πολύ χειρότερα, υπό τον εκβιασμό του προκατόχου του. Ο δε ανασχηματισμός, ισχυρό χαρτί των εκάστοτε πρωθυπουργών, στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε βρό­γχο και γόρδιο δεσμό.

Αυτήν τη στιγμή ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: Είτε θα καθυστερήσει τις αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό σημείο και αφού έχουν αμβλυνθεί οι δυσμενείς εντυπώσεις από το αλαλούμ, είτε θα επισπεύσει τις διαδικασίες με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος, που έχει διαμορφωθεί όχι μόνο στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης αλλά και στην κοινωνία. Και οι δύο επιλογές έχουν τα υπέρ και τα κατά.

Στην περίπτωση που μεταθέσει τον ανασχηματισμό για τα μέσα Ιουλίου, όπως προβλέπει ένα από τα σενάρια, τότε θα πρέπει να αποδεχτεί ως… δεδομένο ότι ως τότε η κυβέρνηση θα υπολειτουργεί, καθώς οι υπουργοί – υφυπουργοί που οι φήμες τούς θέλουν υπό αναδόμηση ή έστω μετακίνηση θα έχουν κατεβασμένα τα μολύβια και θα είναι ωσεί παρόντες στα υπουργικά γραφεία. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο, ο ανασχηματισμός αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο και… βλέπουμε.

Αν κι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης καταλήξει στη δεύτερη επιλογή, να προχωρήσει, δηλαδή, άμεσα στις αλλαγές, όπως εισηγούνται στενοί του συνεργάτες, τότε –αν θέλει να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα– δεν θα πρέπει να αρκεστεί σε διορθωτικές κινήσεις, αλλά αυτές να έχουν σαρωτικό, όσο και δομικό χαρακτήρα. Που σημαίνει ότι θα ανοίξει περισσότερα μέτωπα, θα δυσαρεστήσει ακόμη περισσότερα στελέχη.

Ο ανασχηματισμός –όποτε κι αν αποφασίσει ο πρωθυπουργός να τον κάνει– έχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα: Η επιτυχία ή αποτυχία του όλου εγχειρήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις φήμες περί «παρέμβασης Σαμαρά», ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που αυτές δεν ευσταθούν. Αν, π.χ., υπουργοί όπως ο Γ. Βρούτσης, ο Μ. Βορίδης, ο Ν. Μηταράκης και η Ν. Κεραμέως παραμείνουν στις θέσεις τους ή στη… χειρότερη περίπτωση μετακινηθούν σε άλλο κυβερνητικό πόστο, θα επιβεβαιωθούν οι φήμες και θα παγιωθεί η αντίληψη ότι ο κ. Μητσοτάκης υπέκυψε στις πιέσεις (απαιτήσεις) του κ. Σαμαρά.

Στην περίπτωση αυτή το κόστος για τον πρωθυπουργό θα είναι σημαντικό και σε βάθος χρόνου, ενώ θα υποθηκεύσει σε μεγάλο βαθμό την από εκεί και πέρα πορεία του. Κι αν υποκύψει μια πρώτη φορά, σύντομα θα υπάρξει και η δεύτερη. Από την άλλη, αν, π.χ., οι περισσότεροι από τους παραπάνω υπουργούς βρεθούν εκτός Υπουργικού Συμβουλίου, τότε το κύρος του κ. Μητσοτάκη θα αναβαθμιστεί, καθώς θα δώσει την εντύπωση ότι παραμένει κυρίαρχος και δεν υποκύπτει σε πιέσεις. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για την «τελική αναμέτρηση» με τον κ. Σαμαρά.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ