Κορονοϊός και τουρισμός: Θα είναι μεγάλη επιτυχία αν έχουμε φέτος το 30% των αφίξεων του 2019

Κορονοϊός και τουρισμός: Θα είναι μεγάλη επιτυχία αν έχουμε φέτος το 30% των αφίξεων του 2019

Το 2019 οι αφίξεις των μη κατοίκων (μη συμπεριλαμβανομένων αυτών της κρουαζιέρας), σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ξεπέρασαν τα 31 εκατομμύρια, με το 56% των ξένων να επισκέπτεται τη χώρα μας από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Φέτος, με τη σκιά της πανδημίας να παραμένει, και το 30% των αφίξεων της περασμένης χρονιάς, περίπου εννέα εκατομμύρια άτομα, να κατάφερνε να προσελκύσει η χώρα μας, θα ήταν μεγάλη επιτυχία.

Οι εισπράξεις (μέση κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη), που ήταν 564 ευρώ το 2019, είναι αν όχι ανύπαρκτες, τουλάχιστον ελάχιστες, ακόμη και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Πλάκα, η Μύκονος και η Κρήτη. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Μάνο Γαβρά, συνιδιοκτήτη αριθμού εστιατορίων στο «Νησί των Ανέμων»: «Η βασίλισσα του τουρισμού, η Μύκονος, όπου το 2019 ο συνολικός αριθμός αφίξεων διαμορφώθηκε σε 474.000, φέτος αναμένεται να παραμείνει δίχως… στέμμα, με τη συντριπτική πλειονότητα των τοπικών επιχειρήσεων να παραμένει με τα ρολά κατεβασμένα».

Χάνουν 4,46 δισ. ευρώ τα ξενοδοχεία
Απώλειες της τάξης των 4,46 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα έχουν το τρέχον έτος τα ελληνικά ξενοδοχεία, με τη μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας. Από αυτά, τα 1,2 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τα 3,26 δισ. τα εποχικής λειτουργίας. Αυτά αναφέρονται σε έκθεση (Ernst & Young), με την επισήμανση ότι η χώρα μας θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 πολύ μετά, το… 2024!

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, από τα 33,4 εκατ. ταξιδιώτες το 2019 φέτος θα έρθουν στη χώρα μας μόλις 14,5 εκατ., με την προοπτική το 2024 να φτάσουν τα 24,8 εκατ. Ανάλογες θα είναι οι επιπτώσεις και στα έσοδα: Εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 8,9 δισ., από 18 δισ. που ήταν το 2019, ενώ το 2024 μπορεί να φτάσουν τα 15,2 δισ.

99% κάτω η κρουαζιέρα
Άδηλο και σκοτεινό το μέλλον της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, κανείς δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να προ-εκτιμήσει το εύρος των απωλειών για την εθνική οικονομία.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πρόκειται για μια απολύτως καταστροφική χρονιά και η μείωση μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 99%! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον χώρο αυτό. Εξαιτίας της αναστολής των δραστηριοτήτων του κλάδου οι συνολικές απώλειες είναι μέχρι τώρα 200 εκατ. ευρώ, 1.700 θέσεις εργασίας είναι στον αέρα καθώς και μισθοί 37 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο εκφράζουν την αγωνία τους αλλά και την προσδοκία η κρουαζιέρα στην Ελλάδα να ξεκινήσει νωρίτερα από άλλες χώρες λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας, προκειμένου έτσι να περιορίσουν τις τεράστιες ζημίες, για την ακρίβεια να… σώσουν ό,τι σώζεται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα ετήσια έσοδα για τη χώρα μας από την κρουαζιέρα ανέρχονται στα 957 εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρει συνολικά 11.231 θέσεις εργασίας.

Στην Κρήτη
Τι γίνεται στην Κρήτη; Μια γεύση μάς δίνει ο εκ των ιδιοκτητών του Ξενοδοχειακού Ομίλου Elounda SA, που ελέγχει τρεις υπερπολυτελείς μονάδες, Ηλίας Κοκοτός, ο οποίος τονίζει: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε χώρες όπως η Ρωσία, ιδιαίτερα όταν ανταγωνιστικές σε εμάς χώρες της Μεσογείου έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υποδεχθούν τουρίστες από εκεί. Θα πρέπει να βρεθεί το πρωτόκολλο αυτό που και θα προστατεύει τους έλληνες πολίτες αλλά και θα επιτρέπει στους Ρώσους να επισκεφθούν τη χώρα μας».

Είμαστε η τράπεζα του τουρισμού και στα δύσκολα…

Αυτή είναι η σημαία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνα Καραβία. Σε συνέντευξή του τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση:

«Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε τράπεζα του τουρισμού και στα δύσκολα. Και κάναμε συγκεκριμένα βήματα για τους πελάτες μας, ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, ανακοινώνοντας ένα πακέτο 750 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πάγωμα των δόσεων κεφαλαίου έως το τέλος του 2021».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ