Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος, διεκδικεί θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος, διεκδικεί θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Συνταξιοδοτείται τέλος Ιουνίου

-Χειρίζεται την κρίσιμη δίκη για τα αναδρομικά συνταξιούχων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να ανησυχεί…

Τη μελλοντική του ενασχόληση σε δικαιοδοτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει να εξασφαλίσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, μετά τη συνταξιοδότησή του στο τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Ράντος επιδιώκει να συνεχίσει την καριέρα του στο Λουξεμβούργο, καθώς έχει υποβάλει αίτηση για να καταλάβει θέση εισαγγελέα, εκ μέρους της χώρας μας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το γνωστό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Η επιλογή-πρόταση γίνεται από την κυβέρνηση και συμπίπτει με τη χρονική στιγμή όπου ο κ. Ράντος κράτησε στα χέρια του μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις που αντιμετώπισε το Συμβούλιο της Επικρατείας την τελευταία δεκαετία και αφορά τα αναδρομικά 2.500.000 ελλήνων συνταξιούχων. Ζήτημα με τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

Ο κ. Ράντος, ως αρχαιότερος α­ντιπρόεδρος του ΣτΕ, μαζί με την τότε πρόεδρο κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μετείχαν, εκ του νόμου, στην τριμελή επιτροπή του ΣτΕ που αποδέχθηκε το αίτημα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση να επανακριθεί το θέμα των αναδρομικών των συντάξεων, αν και αυτές είχαν κριθεί οριστικά από τον Ιούνιο του 2015.

Η εξαιρετικά κρίσιμη και σοβαρή υπόθεση βρέθηκε στα χέρια του κ. Ράντου την ώρα που περνούν τα στάδια των κρίσεων για το ποιος θα καταλάβει τη πολύφερνη θέση του έλληνα ευρωπαίου εισαγγελέα. Θέση με εξαετή θητεία στο Λουξεμβούργο.

Η επερχόμενη ανατροπή της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους και τώρα ανατρέπεται, με συνέπεια την οριστική σφαγή των συντάξεων, είναι μια εξέλιξη που επιδιώκει και προσδοκά ολόκληρη η σημερινή κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, δεδομένου ότι ουσιαστικά κρίνεται ο δικός του νόμος, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει ζημία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι θα αναγνωρισθούν αναδρομικά μόνο για 10 μήνες, ενώ οι επανυπολογισμοί των συντάξεων που έγιναν με τον «νόμο Κατρούγκαλου» στηρίχθηκαν σε ποσά και περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί ήδη από το 2015.

Αίτηση για τη θέση εισαγγελέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχαν υποβάλει 15 ανώτατοι δικαστές και καθηγητές πανεπιστημίου. Έχουν ήδη προκριθεί τρεις, ανάμεσά τους και ο Αθανάσιος Ράντος. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι θεωρούνται εξαιρετικής προσωπικότητας λειτουργοί, εγνωσμένου κύρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι ο νυν αντιπρόεδρος του ΔΕΕ, πρώην δικαστής του ΣτΕ κ. Δημήτρης Γρατσίας και ο καθηγητής Παναγιώτης Τριδήμας.

Ο κ. Παναγιώτης Τριδήμας διετέλεσε τακτικός καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον της Βρετανίας και καθηγητής στο Νομικό Τμήμα του Κολεγίου της Ευρώπης. Επίσης έχει υπάρξει, από το 1992 ως το 1995, εισηγητής του βρετανού γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Η επιλογή των προσώπων που θα προταθούν γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε και τον Αθανάσιο Ράντο για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ, έστω και για λίγους μήνες, μετά την αποχώρηση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι όταν η κ. Σακελλαροπούλου είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ είχε παρακάμψει στις προαγωγές τον κ. Ράντο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ράντος έχει κατηγορηθεί πειθαρχικά για διαρροή θεμάτων προς υποψήφια δικαστίνα, καθώς δίδαξε στη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Οι κατηγορίες στηρίχθηκαν σε προσωπικά του emails, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, με πρόεδρο την κ. Βασιλική Θάνου, τον κήρυξε ομόφωνα αθώο.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ