Αποζημίωση στην Digea για την απώλεια τηλεοπτικών συχνοτήτων
Επιβεβαίωση των ΤΥΠΟΛΟΓΙΩΝ…
Μόλις την περασμένη Κυριακή η στήλη έγραφε για την αποζημίωση που συζητούνταν να δοθεί στην Digea, κοινή εταιρεία των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, επειδή μειώνεται το τηλεοπτικό φάσμα λόγω 5G. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καλεί σε δημόσια διαβούλευση για την αποζημίωση αυτή, υπολογίζοντας, βάσει ενός υποθετικού σεναρίου τιμών, ποσό 547.916 ευρώ για τη μία πολυπλεξία που θα χάσει ανά έτος.
Πρακτικά, μέχρι να εισάγει η Digea την ψηφιακή τεχνολογία DVB-T2, που θα επιτρέψει να χωράνε στις μειωμένες συχνότητες περισσότερα κανάλια, το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να την αποζημιώσει με το παραπάνω ποσό! Αξίζει να σημειωθεί ότι η Digea πήρε το 2014 το σύνολο των τηλεοπτικών συχνοτήτων για πανελλαδική και περιφερειακή ψηφιακή κάλυψη με 16.390.000 ευρώ για 15 χρόνια, ενώ η αποπληρωμή του συνόλου του ποσού θα γινόταν το 2027!
Με την απόδοση των συχνοτήτων των 700 MHz στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για το 5G, η Digea χάνει μία από τις τέσσερις πολυπλεξίες που είχε πάρει από το Ελληνικό Δημόσιο το 2014 για να μεταφέρει το ψηφιακό σήμα όλων των τηλεοπτικών καναλιών. Πλέον όμως καλείται να χωρέσει τα προγράμματα των πελατών της σε τρεις ψηφιακές συχνότητες. Η εταιρεία δεν θα είχε πρόβλημα, όπως και η κρατική ΕΡΤ επίσης, να χωρέσει όλα τα κανάλια –και ακόμη περισσότερα– αν είχε μεταβεί στην τεχνολογία DVB-T2. Αυτό βέβαια δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αντιθέτως η κυβέρνηση άλλαξε τον χάρτη συχνοτήτων χωρίς να υποχρεώσει την ΕΡΤ και την Digea να εφαρμόσουν αυτήν την τεχνολογία.
Έτσι, για την απώλεια της μίας από τις τέσσερις ψηφιακές συχνότητες η Digea θα πρέπει να λάβει αποζημίωση από το Δημόσιο, κάτι που προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Ο υπολογισμός της αποζημίωσης –στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης– γίνεται με βάση υπολογισμούς του ποσού που θα πλήρωνε η Digea για κάθε πολυπλεξία, δηλαδή το ποσό των 4.097.500 ευρώ, και χρησιμοποιείται επίσης ο αλγόριθμος για τον υπολογισμό του ενοικίου των πελατών της αλλά και το ύψος των επενδύσεων που κάνει. H δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ λήγει στις 8 Ιουλίου.