Συνάντηση με αφορμή το μυθιστόρημα του Άρη Μαραγκόπουλου “Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ”

Συνάντηση με αφορμή το μυθιστόρημα του Άρη Μαραγκόπουλου “Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ”

Κουβεντιάζω με τους φίλους μου

Μια συνάντηση με αφορμή το μυθιστόρημα
του Άρη Μαραγκόπουλου

Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ



Το βιβλίο

Τρεις ηλικιωμένοι φίλοι που συμβαίνει να έχουν το ίδιο όνομα, Θωμάς, κολυμπάνε δυο τρεις φορές την εβδομάδα, χειμώνα καλοκαίρι, σε μια απάνεμη παραλία της Βάρκιζας. Διανθίζουν τη μέρα τους με ρακές, μεζέδες, ανέκδοτα, τραγουδάκια και χοντροκομμένα αστεία, βιώνοντας σχεδόν ασυγκίνητοι την ανθρωπιστική καταστροφή της χώρας, αποφεύγοντας ακόμα και να σχολιάζουν τα γεγονότα που μαίνονται γύρω τους.
Αλλά τα γεγονότα τους επισκέπτονται απρόσκλητα. Τον Δεκέμβρη του 2012, εν μέσω ξαφνικής κακοκαιρίας, καταφεύγει στην παραλία τους ένα μικρό ιστιοφόρο με τρεις επιβάτες: τον λοστρόμο Νώντα, τη μεξικανή γυναίκα του Ινέθ, πρώην νοσοκόμα στους Ζαπατίστας, και έναν ακόμη χειμερινό κολυμβητή, τον δάσκαλο Φώντα, τον οποίο οι Θωμάδες αποφεύγουν επειδή μονίμως τους υπενθυμίζει την κρίση.
Μετά από αυτή τη συνάντηση μια απρόσμενη υπόσχεση απωλεσθέντος παραδείσου βαθμιαία απορρυθμίζει την ήσυχη καθημερινότητα των γερασμένων κολυμβητών. Ανάμεσα στα 2012-2016 ό,τι πολυτιμότερο έχουν ως τότε αγαπήσει, λατρέψει, πιστέψει, ζήσει οι Θωμάδες δοκιμάζεται έως θανάτου…

Το Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ είναι ένα μυθιστόρημα που ανιχνεύει τα όρια αντοχής μιας βιασμένης κοινωνίας.
Το Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ είναι, οπωσδήποτε, ένα μυθιστόρημα για την παιδική ψυχή της τρίτης ηλικίας.
Το Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ είναι, τέλος, ένα μυθιστόρημα για τη θανάσιμη γοητεία της θάλασσας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Άρης Μαραγκόπουλος (γεν.: Αθήνα 1948) έχει εκδώσει γύρω στα είκοσι βιβλία πεζογραφίας, κριτικής και τέχνης, και πάνω από δέκα μεταφράσεις.
Γράφει κριτική σε θέματα κουλτούρας, ιδεών και πολιτισμού και είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων Τόπος.
Mερικά από τα πιο συζητημένα βιβλία του: Ulysses, Oδηγός Ανάγνωσης (χρηστική ανά-γνωση του Ulysses του Τζέιμς Τζόις, Γ’ έκδ. Τόπος 2010). Oι Ωραίες Hμέρες του Bενιαμίν Σανιδόπουλου (μυθιστορία, Kέδρος 1998). H Μανία με την Άνοιξη (Β΄ εκδ., Τόπος 2009). Η άλλη Ελλάδα 1950-65 (λεύκωμα από το αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου, Β΄ έκδ. Τόπος 2019). Πεδία Μάχης Αφύλακτα (δοκίμιο πολιτισμικής θεωρίας, Τόπος 2014). Η μυθιστορία Το Χαστουκόδεντρο (Τόπος 2012), η νουβέλα Τα Δεδομένα της Ζωής μας (Β’ εκδ. Τόπος 2015) και το μυθιστόρημα Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού (2016). Πρόσφατα εκδόθηκε η κριτική / µεταφραστική δουλειά του στο έργο Τζάκοµο Τζόις (2018) και Η Τριλογία του ’80: Όλντσμομπιλ / Ψυχομπουρδέλο / Δεν είναι όλα σινεμά!, που περιλαμβάνει ξανακοιταγμένα τα τρία πρώτα βιβλία με τα οποία έκανε δυναμικά την είσοδό του στη λογοτεχνία.

Επιπλέον στοιχεία θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του Άρη Μαραγκόπουλου
arisgrandmangr.com και στο toposbooks.gr


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ

Κατηγορία: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία, Πολιτικό μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-499-315-4


Mια γεύση του μυθιστορήματος σε ένα δίλεπτο βίντεο

 


Σχολιάστε εδώ